Timișoara: lucrările de construire a noii Maternități Bega au fost finalizate – proiectul PSDobra moștenit de administrația județeană PNL cu ZERO proiecte proprii condusă de Alin Nica

Lucrările de construire a noii Maternităţi Bega din Timişoara au ajuns la final, iar luni constructorul a predat construcţia către Consiliul Judeţean Timiş.

 Investiția se ridică la aproape 14 milioane de euro, bani europeni.

Proiectul a fost început de fostul șef al CJ Timiș, Călin Dobra, actuala administrație PNL condusă de Alin Nica având ZERO proiecte majore proprii de dezvoltare și nicio viziune privind viitorul județului.

PROIECT CĂLIN DOBRA! În octombrie 2019 semnam contractul de finanțare pentru construcția unei noi maternități în Timișoara. Un proiect posibil cu bani europeni, de la bugetul de stat și prin contribuția proprie a Consiliului Județean Timiș – în total, aproximativ 14 milioane de euro. La aproape 5 ani distanță, administrația județului anunță inaugurarea noii unități sanitare. În sănătate nu e loc de orgolii politice, așa că sunt mândru să văd că am contribuit decisiv la ridicarea primei maternități ce a fost construită în partea de Vest a țării, în ultimii 50 de ani! Aceasta are compartimente de fertilizare in vitro – o premieră natională, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, terapie intensivă, secție pentru prematuri, nou-născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă, a scris Călin Dobra pe contul său de Facebook.

Sănătatea a fost mereu o prioritate în mandatul meu la șefia CJT și așa trebuie să rămână!

Odată finalizate lucrările, reprezentanţii unităţii sanitare pot începe demersurile pentru autorizarea funcţionarii clădirii ca spital.

Noua Maternitate Bega a fost ridicată lângă Spitalul Judeţean Timişoara şi aparţine de acesta.

Proiectul a fost asumat fără rușine de actualul șef al CJ Timiș, Alin Nica, care la data începerii proiectului promitea că în satul Dudeștii Noi, unde era primar, va construi un Aquapark, unde la ora actuală nu există nici măcar o baltă în care să se scade rațele, deoarece bălțile satului au fost măritate chiar în mandatul său.

Marcăm astăzi o premieră medicală importantă: singura maternitate publică din Timişoara construită în ultimii 50 de ani. Un proiect european dus la bun sfârşit şi vital pentru mamele însărcinate. Aveam nevoie de o maternitate nouă, unde mamele şi bebeluşii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieţii. Nu înseamnă doar un spital nou, ci şi o nouă abordare a actului medical, a procesului naşterii, în care familia să fie pusă în centrul atenţiei. În noile condiţii, bucuria naşterii nu va mai fi umbrită de temerile cauzate de spaţiile inadecvate sau de absenţa unei aparaturi performanţe. Va fi, fără îndoială, cea mai modernă maternitate din ţară, la standarde europene, prima construită în zonă, de la piatra de temelie, în ultimii 50 de ani”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

În cadrul unui alt proiect derulat de către CJT, au fost cumpărate şi toate echipamentele şi dotările care vor deservi noua maternitate. Nu au fost încă instalate în toate spaţiile, însă acest lucru ar putea avea loc în perioada următoare, în aşteptarea avizelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, când vor putea fi făcute şi ultimele organizări în spaţiile spitalului.

Reprezentanţii conducerii îşi propun ca, din 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, să poată începe activitatea în noua maternitate Bega.

După ce Consiliul Judeţean va face intabularea, vom mai avea de făcut câteva formalităţi şi, am început deja pregătirea echipelor medicale pentru a se muta aici, pentru că e nevoie să se obişnuiască cu noul mediu. Sperăm să începem, cel mai frumos ar fi, de Ziua Copilului. Depinde de multe ori de birocraţie, de formalităţi. La 1 iunie ar fi termenul ideal, dar, dacă nu reuşim, măcar în cursul lunii iunie să fie”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

După ce maternitatea Bega se va muta din clădirea de pe strada Victor Babeş în noua clădire de lângă Spitalul Judeţean, în vechiul imobil vor continua să funcţioneze secţiile de Pediatrie şi ORL pediatric şi pentru adulţi.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au semnat, în 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea (proiectare şi execuţie) noii Maternităţi Bega a fost încredinţată asocierii Construcţii Erbaşu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Construcţia a fost finanţată din fonduri europene, printr-un proiect România-Ungaria, de la bugetul de stat şi cel al Consiliului Judeţean Timiş, iar costurile s-au ridicat la peste 13,8 milioane de euro, cu tot cu dotările care completează aparatura acum existentă la Maternitatea Bega, care va fi transferată.

Noua maternitate are compartimente de fertilizare în vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică şi histeroscopică, obstetrică fiziologică şi de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă, prematuri, nou născuţi eutrofici, cât şi facilităţi pentru însoţitori. Maternitatea are şi o secţie ATI, bloc operator, săli de naşteri şi camere de garda.

Spitalul are 124 de paturi, cu 30 mai multe decât cele care deservesc în prezent Maternitatea Bega.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole