Timişoara, în zi de doliu, comemorează martirii Revoluţiei din Decembrie 1989

Municipiul Timişoara este, vineri, în doliu, în memoria martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, când 66 de timişoreni au fost răpuşi de gloanţele forţelor represive ale regimului ceauşist, pentru că au cerut, în stradă, libertate şi „Jos Ceauşescu!”.

Manifestările au început la Catedrala Mitropolitană, cu o slujba de pomenire a eroilor martiri şi o depunere de coroane la Monumentul Crucificării, după care urmează un Recviem la Biserica Martirilor din Timişoara. Apoi, la Cimitirul Eroilor se vor depune coroane şi vor fi oficiate un serviciu religios şi un parastas pentru martirii Revoluţiei.

După amiaza, la Memorialul Revoluţiei este programat un vernisaj de pictură, „Portrete de eroi”, semnat de Silvia Radu.

Programul zilei în amintirea martirilor se va încheia în Parcul Crăciunului, organizat de Consiliul Judeţean Timiş la Muzeul Satului Bănăţean, cu un moment muzical-literar. Cu ajutorul Bibliotecii Judeţene Timiş, publicul va asista la o „lectură aprinsă”, partitură interpretată la lumina lumânărilor.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, zeci de tineri au fost arestaţi, îmbarcaţi în camioane ale armatei şi depuşi în arestul Miliţiei pentru audieri. Duminică, 17 decembrie 1989, Armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 15,00, oraşul a fost cutremurat de survolul unui elicopter, iar la ora 17,00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor. Din mulţime se auzeau strigătele timişorenilor către militari: „Fără violenţă!”, „Nu trageţi în noi, suntem fraţii voştri!”, „Şi noi suntem români!”. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi, atunci, 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole