Poetul Mircea Dinescu, fostul președinte Emil Constantinescu, Markus Meckel – ultimul ministru de externe al RDG, și Eric Patterson – președintele Fundației Victimelor Comunismului din Washington, vor participa la conferința internațională de la Timișoara.
„Revolta populară din Timișoara din 1989, căderea comunismului și schimbările de regim în Europa Centrală și de Est” este titlul conferinței internaționale care va avea loc sâmbătă, 14 decembrie, la Centrul Reformat „Noul Mileniu” din cartierul Fabric.
„Noi avem o tradiție de a invita personalități marcante, istorice, implicate în procesul de schimbare de regim în Europa Centrală și de Est. Anul acesta, cu ocazia aniversării a 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, ne-am gândit să organizăm o conferință internațională în care să discutăm despre ce s-a întâmplat după 1989 în România și în celelalte țări care au pășit pe calea democrației, analizând evenimentele din perspectivă istorică. Avem onoarea să-l avem alături de noi pe fostul președinte Emil Constantinescu, precum și pe domnul Mircea Dinescu, un erou important al Revoluției Române. Un alt invitat de marcă este domnul Markus Meckel, ultimul ministru de externe al RDG, care, în urmă cu 35 de ani, a ținut legătura cu László Tőkés. Printre invitații pe care vreau să-i evidențiez se numără și Eric Patterson, președintele Fundației Victimelor Comunismului din Washington, o fundație care urmărește situația din fostele țări comuniste. Va fi foarte interesant să vedem cum percepe acesta ceea ce se întâmplă acum în România„, a declarat Toró T. Tibor, președintele Fundației Integratio, unul dintre organizatorii conferinței.
Intrarea este liberă, iar limbile oficiale ale evenimentului vor fi româna, maghiara și engleza, fiind asigurată traducere simultană prin căști.
Programul conferinței din 14 decembrie:
09:30 – 10:00
– Cuvânt de deschidere: Gazda István (pastor, Parohia Reformată Noul Mileniu).
– Mesaj din partea lui Szűrös Mátyás (fost președinte al Ungariei).
– Prelegere inaugurală: Németh Zsolt (președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei).
10:00 – 11:30
„Percepția actuală a schimbărilor de regim în lumina transformărilor (noi) europene”
– Invitați: Emil Constantinescu (fost președinte al României), Marek Mutor (președinte al Platformei Memoriei și Conștiinței Europene), Bodó Barna (politolog, publicist, cadru universitar), Eric Patterson (președintele Fundației Victimelor Comunismului, Washington).
– Moderator: Szilágyi Zsolt (vicepreședinte EFA, șeful cabinetului de politică externă al EMNT).
11:45 – 13:15
„Rolul bisericilor în schimbarea de regim și în destrămarea comunismului”
– Invitați: Markus Meckel (pastor, ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane), Kiss-Rigó László (episcop romano-catolic de Szeged-Csanád), Fabinyi Tamás (episcop al Bisericii Evanghelice din Ungaria), Klaas Eldering (teolog-pastor, Biserica Protestantă Olandeză).
– Moderator: Kóczián Viktória (teolog-pastor, cercetător Legato Alapítvány).
13:30 – 15:00
„Schimbarea de regim în România, evoluția relațiilor româno-maghiare”
– Invitați: Mircea Dinescu (poet, editor), Boros Zoltán (fost redactor-șef al Emisiunii Maghiare a Televiziunii Române), Florian Mihalcea (președintele Societății Timișoara), Tófalvi Zoltán (istoric, jurnalist), Kincses Előd (avocat, fost reprezentant legal al lui László Tőkés).
– Moderator: Toró T. Tibor (vicepreședinte EMNT).
Conferința va fi urmată, la ora 19:00, de o Gală festivă dedicată celei de-a 35-a aniversări a revoltei din Timișoara. Printre cei care vor lua cuvântul se numără:
– Tamás Sulyok (președintele Ungariei),
– Emil Constantinescu (fost președinte al României),
– Dominic Samuel Fritz (primarul Timișoarei),
– László Tőkés (fost episcop).
Evenimentele dedicate celebrării a 35 de ani de la revolta populară din Timișoara sunt Fundația Integratio din Timișoara, Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Parohia Reformată „Noul Mileniu” și Parohia Reformată Centrală din Timișoara.