Timișoara: copiii internaţi cu botulism la Spitalul Victor Babeș provin din două familii de asistenţi maternali din Fădimac – cel mai probabil s-au infestat din cârnaţi de casă pe care i-au primit la colindat

Copiii care au fost internaţi cu botulism, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, provin din două familii de asistenţi maternali din localitatea Fădimac şi cel mai probabil s-au infestat din cârnaţi de casă pe care i-au primit la colindat, de sărbători, potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DSASPC) Timiş.

Micuţii au vârste cuprinse între 3 ani şi 17 ani.

De-a lungul timpului, copiii nu au avut probleme de sănătate grave. Problemele au început în data de 9 ianuarie 2024, când doi dintre copii, de la unul dintre asistenţii maternali (8 ani şi 5 ani) au făcut gastroenterocolită acută, au fost internaţi la Spitalul Municipal din Lugoj din 9 pâƒnă în 15 ianuarie. În 15 ianuarie au fost externaţi, cu recomandare de tratament. Au continuat anumite simptome (privirea fixă şi pleoapa căzută), care existau şi în timp ce se aflau în spital, fiind externaţi cu aceste probleme. În data de 20 ianuarie, alţi doi copii de la doi asistenţi maternali, au acuzat greutăţi la înghiţire. Managerul de caz le-a recomandat să îi ducă din nou pe toţi la medic, pentru evaluare/reevaluare stare de sănătate. În data de 20 ianuarie, asistenţii maternali au chemat Ambulanţa, care i-au dus pe toţi cei şapte copii de vârstă mică la Spitalul din Lugoj, pentru reevaluare„, precizează un comunicat transmis luni de DGASPC Timiş

Conform sursei citate, medicul de pe ambulanţă a fost cel care a făcut trierea copiilor şi a stabilit pe care să îi ducă la spital. Copiii de vâƒrstă mare nu au fost duşi la spital, nu prezentau probleme de sănătate, având o stare bună. După evaluarea celor şapte copii la Spitalul din Lugoj, doar doi au rămas internaţi: o fetiţă de patru ani cu gripă şi un băieţel de cinci ani cu pneumonie incipientă, mai menţionează comunicatul DGAPSC Timiş

În 22 ianuarie, starea băieţelului internat (cel de cinci ani) s-a deteriorat (saturaţie scăzută de oxigen), a început terapia cu antibiotic, iar în 23 ianuarie medicul curant a spus că starea sa a început să se îmbunătăţească, evoluţia în urma administrării de antibiotic fiind una pozitivă.

În 25 ianuarie, starea fetiţei de la Lugoj s-a deteriorat, iar medicii au transferat-o la Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar în aceeaşi zi, după ce a apărut suspiciunea de a fi bolnavi de botulism, au transferat-o la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. În 26 ianuarie a fost transferat şi băieţelul de cinci ani la Spitalul „Victor Babeş”.

În 26 ianuarie, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie şi a recoltat probe din alimente (miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator), iar toate borcanele erau fără probleme.

De la internare până în prezent, starea de sănătate a copiilor s-a ameliorat, se mai arată în informarea DGASPC Timiş.

Conducerea Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara a anunţat, luni, că opt micuţi au fost internaţi pentru că aveau simptome de botulism.

Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au in plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei„, a declarat, luni, dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).

Ca măsuri pentru prevenirea botulismului, medicii recomandă igiena alimentelor (cu preparare şi păstrare în condiţii igienice optime), căldura şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică, aşa că alimentele trebuie gătite la temperaturi ridicate.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole