Timișoara: comunitatea sârbilor din Timişoara a aprins “badnjak-ul“ în ajun de Crăciun pe rit vechi

Comunitatea sârbilor din Timişoara a aprins, vineri seară, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, badnjak-ul (stejarul), o tradiţie veche care simbolizează un nou început, sănătate şi bogăţie.

Evenimentul a avut loc la Biserica sârbească din Piaţa Unirii.

Zeci de sârbi s-au adunat să participe la ritualul din Ajunul Crăciunului.

Cei mai mici au cântat colinde şi au aruncat boabe de grâu în foc, pentru ca asupra familiilor lor să se abată belşugul.

Potrivit credinței, cu cât flăcările focului ce cuprinde stejarul sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. Focul simbolizează sănătate, putere şi prosperitate, iar boabele de grâu reprezintă belşugul.

Badnjak-ul, în fapt trunchiuri de stejar sau bucăți de lemn așezate în forma unui trunci de copac, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbești din Banat.

Timp de trei zile, sârbii din Banat vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătorește în data de 13 ianuarie.

La finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole