Timișoara: Castelul de Apă din Iosefin celebrează Capitala Europeană a Culturii – concerte cu Marquis Noir și Emil Bîzgă Urban Gypsy

Orașul își celebrează statutul de Capitală Europeană a Culturii și, de vineri până duminică, sărbătorește pe malurile Begăi.

 Vor fi o mulțime de evenimente – concerte, ateliere, tururi ghidate, instalații și nu numai – pe care vă invităm și noi să le descoperiți.

Dar, pentru că e vorba de apă și, deci, de Canalul Bega, Castelul de Apă din Iosefin nu putea lipsi de la această mare sărbătoare.

Vineri, 6 octombrie, între orele 10,30 și 12,30, suntem gazdele uneia dintre sesiunile itinerante de la Forumul de mediere culturală, organizat de Centrul Cultural Clujean și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Sâmbătă și duminică (7-8 octombrie) vă invităm la tururi ghidate în Iosefin. Veți putea înțelege mai bine atât povestea acestui cartier istoric al Timișoarei, cât și contextul în care aici a fost edificat unul din cele două castele de apă ale orașului. Tururile sunt în română și engleză, iar ghizii de la Timisoara City Tours și Timișoara Explorer vă așteaptă. Foarte important! Participarea la tururi este gratuită, în limita a 20 de locuri, dar trebuie înscriere.  Duminică, 8 octombrie, în cadrul Timișoara Jazz Festival 2023, ediția XIII, de la ora 16, în curtea Castelului de Apă avem concerte cu Marquis Noir și Emil Bîzgă Urban Gypsy“, arată organizatorii într-un comunicat de presă.

Marquis Noir este o formație instrumentală de avangardă din Cluj-Napoca, alcătuită de tineri muzicieni care îmbină elemente de jazz, funk și rock.

Emil Bîzgă Urban Gypsy. Trompetistul Emil Bîzgă este unul dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen. El îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale și are o voce distinctă în jazzul modern. A  colaborat cu muzicieni de renume, precum Hakan Hardenberger și Wynton Marsalis, și a cântat alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra, cu personalități ca Vladimir Cosma și Tony Bennett.

Avem, în weekend, și o expoziție inspirată din poveștile primite la concursul destinat copiilor și desfășurat în vară, ocazie cu care îi vom și premia pe cei mai talentați dintre participanți. Avem și cărți poștale cu Iosefinul reinterpretat de artiști locali, pe care, odată mesajele și adresele scrise, le vom trimite pentru voi oriunde în lume“, mai arată sursa citată.

Proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în Programul RO-Cultura. El este implementat de Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Valoarea totală a investiţiei: 10.921.581,94 lei (2.256.758,33 euro), din care 8.656.979,58 lei (1.788.816,94 euro) reprezintă sprijin financiar nerambursabil. Derulare proiect: octombrie 2020 – februarie 2024.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole