Timișoara 2023 – trupa timișoreană VanDerCris, cu Horea Crișovan, promovează Capitala Culturală Europeană printr-un concert la Bad Ischl în Austria

Joi, 27 iulie, la orele 19.30, are loc la concertul trupei timișorene VanDerCris în sala de concerte a Școlii Regionale de Muzică din Bad Ischl, Austria.
 
Institutul Cultural Român de la Viena sprijină prezența trupei de jazz în viitoarea capitală europeană a culturii Bad Ischl-Salzkammergut 2024, conectând astfel Timișoara 2023 cu regiunea austriacă, care va prelua titlul anul viitor. Concertul are loc în cadrul seriei „Europäische Kulturhauptstädte zu Gast: Timişoara/ Capitale Culturale Europene: Timișoara“, este organizat de Jazzfreunde Bad Ischl și face parte din programul oficial Salzkammergut 2024“, se arată într-un comunicat de presă.
 
VanDerCris este o combinație incredibilă de muzicieni: un basist tânăr, optimist, matur în gândirea sa clară – Dănuț Blaga; un claviaturist alert, cu simțul armoniei – Marcelle Poaty Souami; un toboșar rock și pop cu aptitudini de producător muzical – Florin Cvasa; un vizitator de planete îndepărtate în drumul său spre infinit – Lucian Nagy; un chitarist al cărui nume este întortocheat și anagramat – VanDerCris (Horea CrisoVan).
 
Horea Crișovan, inițiatorul proiectului VanDerCris, a fost chitarist în trupele Cardinal Neurotica, Blazzaj, Acum, iar actualmente este parte din proiectele VanDerCris, TM Groove, Pro Musica și Abra. A cântat cu proiectele lui de fusion în deschiderea unor artiști de talie mondială precum Eberhard Weber, Jean Luc Ponty, Scott Henderson, Mike Stern, Victor Wooten, Federico Malaman, Yellow Jackets. Din 1995 până în prezent a cântat în duet cu Ilie Stepan. În prezent activează și ca producător muzical și compozitor.
 
Lucian Nagy din Arad este un clarinetist/saxofonist care descoperă și explorează constant sunete noi și care și-a găsit propria voce în vasta lume a muzicii.A câștigat mai multe premii, printre care „Saxofonistul anului” în România, în 2016. Lucian Nagy este poli-instrumentist, aranjor şi compozitor. Stăpâneşte, deopotrivă, saxofoanele alto, sopran şi tenor, clarinetele, flautul, cavalul bulgăresc precum şi instrumentele de percuţie precum djembe, pandeiro,caxixi. În 2007-2008 dobândeşte titlul de cel mai bun solist la Festivalul de Jazz de la Sibiu (România) şi cântӑ la cele mai importante festivaluri de jazz din Europa, alӑturi de mari muzicieni ca Eldad Tarmu (SUA), Paul de Castro (SUA), Gabriel Rosati (SUA), Sandy Patton (SUA) sau Peter Herbolzeimer (Germania).

Marcelle Poaty-Souami a crescut cu muzica în suflet. A studiat pianul la Liceul de Artă ”Ion Vidu”, iar mai apoi a făcut Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.A urcat pe scenă de mic, mai întâi la biserica la care mergea, apoi în recitaluri și la Olimpiadele școlare. A făcut parte din mai multe trupe și a cântat de câteva ori alături de Timișoara Gospel Project. Acum este membru activ în TM Groove, VanDerCris și producător de muzică.

Numele lui Florin Cvaşa este cât se poate de cunoscut printre muzicienii care activează în partea de vest a ţării. Este firesc, având în vedere faptul că artistul a activat prin mai multe formule, printre care se numără Cardinal, Rezident Ex, ABRA Special, Neurotica sau BIO.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole