Timișoara 2023: peste 100 de activități culturale în cadrul evenimentului Celebrarea orașului – peste 100.000 de spectatori sunt așteptați să descopere cartierele Timișoarei și poveștile canalului Bega

Începutul lunii octombrie va aduce în Capitala Europeană a Culturii evenimentul „Timişoara 2023. Celebrarea oraşului”, o manifestare unică prin abundenţa şi diversitatea evenimentelor, dar şi prin traseul impresionant propus, cu peste 100 de activităţi culturale, educative şi sportive, organizate de operatori publici şi privaţi, locali şi internaţionali.

Acestea vor avea loc în peste 50 de locaţii outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri şi în apropierea Canalului Bega, în cartierele istorice Fabric, Iosefin, Cetate, Elisabetin şi în Complexul Studenţesc, a anunţat, luni, Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, într-un comunicat.

Pentru trei zile, publicul este invitat să se bucure, pe malurile apei care străbate şi uneşte întregul oraş, din Uszoda, în amonte şi în aval, de un program bogat şi complex, cu concerte, spectacole de teatru, expoziţii, competiţii sportive, instalaţii de lumini, dar mai ales să redescopere oraşul şi bucuria de a fi împreună în acest an unic în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii.

Începem toamna în comunitate cu un mare eveniment al Capitalei Culturale care ne provoacă să redescoperim locuri care ne definesc: Bega şi cartierele pe care le străbate. Un maraton cultural ce se întinde pe un weekend, cu peste 100 de evenimente în mai mult de 50 de locaţii. Celebrarea oraşului este unul dintre evenimentele fanion ale acestui an care pune reflectoarele pe potenţialul coridorului viu al Timişoarei şi pe efervescenţa cartierelor oraşului. Vă invit să sărbătorim împreună Timişoara şi comunitatea!„, a afirmat primarul Dominic Fritz, citat în comunicatul menţionat.

Cosmina Goagea, membră a echipei curatoriale Timişoara 2023, a menţionat că evenimentul propune un traseu de explorare a programului cultural Timişoara 2023 de-a lungul Canalului Bega, refăcând conexiunile pe apă şi pe maluri între cartierele Timişoarei.

Bega este o resursă fantastică de transformare urbană şi totodată un martor tăcut al tuturor schimbărilor petrecute de-a lungul timpului. Identitatea urbană a Timişoarei este dată în mare măsură de Bega, în diverse ipostaze: canal navigabil, peisaj natural şi cultural. ‘Timişoara 2023. Celebrarea oraşului’ urmăreşte redescoperirea unor legături pierdute între locuitorii Timişoarei şi lumea lor naturală, înţelegerea râului ca valoare pentru oraş, şi experimentarea schimbărilor aduse de evenimentele culturale„, a arătat Cosmina Goagea.

Evenimentul „Timişoara 2023. Celebrarea oraşului” este organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole