Timișoara: 20 de persoane au ajuns la spital mușcate de căpușe – boala Lyme apare după ce bacteria Borrelia ajunge în sânge

În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, după ce au fost muşcate de căpuşe.

Medicul infecţionist al spitalului, Mirela Turaiche, a declarat, vineri, că începând cu luna aprilie până în noiembrie, căpuşele sunt active, insectele trăind în zonele cu iarba înaltă dar şi în cele cu umiditate ridicată. Odata cu creşterea temperaturilor, au apărut şi primele cazuri.

Dr. Turaiche spune că după muşcătură este foarte important să fie îndepărtată cât mai repede insecta, în primele 24 de ore, altfel existând riscul ca bacteria Borrelia să ajungă în sânge, fiind doar un pas până la manifestarea bolii Lyme.

Cei mai mulţi pacienţi s-au prezentat la Camera de gardă a unităţii sanitare, au fost consultaţi şi au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar şi indicaţii pentru investigaţii post muşcătură pentru extragerea căpuşelor. (…). Îndepărtarea căpuşei trebuie să se facă cu multă atenţie, preferabil de către un medic chirurg din serviciul de Urgenţă. Altfel, există riscul ca în timpul intervenţiei să fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp şi poate transmite în continuare bacteria Borrelia„, explică dr. Mirela Turaiche.

Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgenţe în 24 de ore de la muşcătură, medicii le recomandă să încerce să îndepărteze singuri căpuşa folosind o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înţepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil şi mai ales fără a zdrobi sau rupe căpuşa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluţie antiseptică. Ulterior, persoana ar trebui să fie consultată de un medic infecţionist pentru recomandări de specialitate.

Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, care se transmite prin muşcătura de căpuşă. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă şi neurologică. 

Se fac angajări la Spitalul Militar Timișoara

Se fac noi angajări la Spitalul Militar Timișoara. Reprezentanții unității medicale au scos la concurs 13 posturi vacante, care se vor ocupa pe perioadă nedeterminată. Este nevoie de trei asistente…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole