Timiş: Un singur elev a fost confirmat pozitiv, în urma testării, în această săptămână

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că după prima testare din salivă a elevilor, care a avut loc luni, şase probe au ieşit pozitive, dar numai una a fost confirmată pozitiv de laborator, prin test PCR gratuit.

„Şase dintre elevii testaţi cu test de salivă au fost pozitivi, dar pentru ei s-a realizat gratuit un test PCR care au confirmat că patru dintre ei sunt negativi şi doar unul a fost pozitiv. Totodată, un părinte nu a vrut să testeze copilul, care, potrivit metodologiei, a rămas în sistem online, dar clasa rămâne faţă în faţă, pentru că au rezultat negativ al testelor”, a explicat Marin Popescu.

În acest moment, 21 de unităţi de învăţământ din judeţ, cu 2.155 de elevi, sunt în sistem de predare online, dintre care două sunt în Timişoara, dar acestea au probleme de infrastructură, fără legătură cu pandemia.

În judeţ au sosit 277.000 de teste de salivă, iar în următoarele zile vor ajunge la IŞJ Timiş alte tranşe de kituri care le vor fi distribuite şcolilor şi elevilor.

„Majoritatea unităţilor de învăţământ au hotărât ca aceste teste de salivă să fie aplicate de părinţi, în familie, doar două unităţi de învăţământ din Timişoara alegând să facă testarea în şcoală. Mai sunt 25 unităţi de învăţământ care au aplicat testarea în format mixt, respectiv o parte acasă şi o parte la şcoală. În şcoli, testele le fac învăţătorii şi diriginţii de la clasă”, a punctat şeful IŞJ Timiş.

Marin Popescu a subliniat că, în prezent, sunt 29.000 de teste pentru care nu există confirmarea de aplicare şi rezultatele, întrucât părinţii nu au transmis rezultatele testelor.

„Sunt trei tipuri de raportare, respectiv, dacă testul este pozitiv, familia să transmită acest lucru şcolii; apoi, s-a completat o adeverinţă prin care părintele spune că a fost aplicat testul şi că este negativ, iar adeverinţa a fost adusă la şcoală de către elev; mai este tipul de raportare cu o poză de pe test. În afara acestora, ne-am întâlnit cu varianta celor care nu au raportat deloc rezultatul aplicării testului”, a detaliat Marin Popescu.

El a mai anunţat că vaccinarea în rândul personalului angajat în sistemul de învăţământ din Timiş a crescut la 75,23%, dar există şi unităţi în care procentul este de 100%.

Timișoara: acord româno-maghiar privind cercetarea în biotehnologii și medicină veterinară – Universitatea de Științele Vieții și Universitatea din Pecs își propun să ofere soluții care pot crește eficacitatea vaccinurilor destinate prevenirii unor boli la animale

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) România a încheiat recent un acord de colaborare cu Laboratorul Național de Virusologie (LNV) al Universității din Pécs (UP) Ungaria,…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole