Timiș: România și Ungaria ar putea fi legate printr-o nouă conexiune rutieră – se dorește construirea unui pod peste Mureș în zona Cenad

Reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș s-a întâlnit recent cu o delegație formată din reprezentanți din Ministerul Economiei și Transportului, Compania națională de drumuri publice și cei ai Poliției de frontieră din țara vecină, în cadrul Reuniunii bilaterale România-Ungaria.

Pe agenda întâlnirii au fost cuprinse două proiecte de interes deosebit pentru județul Timiș.

Primul dintre acestea se referă la realizarea unei noi conexiuni rutiere între localitățile Cenad și Cenadul unguresc, prin reconstruirea podului peste râul Mureș, care acum opt decenii lega România de Ungaria. Viitorul pod ar avea un rol determinant în schimbarea structurii de transport în zona geografică arondată și, în context mai larg, ar duce și la regândirea configurației de transport a întregului Banat. O astfel de legătură nord-sud, ar face ca autostrada M43/A1 să fie mai accesibilă pentru mai multe orașe de dimensiuni medii din regiune (alături de Sânnicolau Mare și Jimbolia, Zrenjanin sau Kikinda). Ținând cont de importanța lucrărilor în ce privește podul, s-a convenit înființarea unui grup de lucru comun, la nivel de experți, pentru pregătirea și implementarea investiției“, se arată într-un comunicat al administrației județene.

Un al doilea proiect adus în discuție de participanți s-a referit la deschiderea punctului permanent de trecere a frontierei de la Triplex Confinium, între Beba Veche și Kübekháza/Ungaria.

Se așteaptă ca o soluție să fie agreată și la nivel interministerial în cursul lunii septembrie a acestui an.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole