Timiș: râul Bega a făcut spume în zona localității Sânmihaiu Român – fenomenul a apărut în urma ploilor abundente și poate afecta viața peștilor

Spumă albă pe Canalul Bega în zona localității Sânmihaiu Român.

Pe o scurtă distanță aval de barajul deversor din Sânmihaiu Român, o spumă albă poate fi observată pe suprafața apei din Canalul Bega. 

Acest fenomen este unul care apare în mod obișnuit pe tronsonul aval Timișoara -Sânmihaiu Român, atunci când avem ploi abundente în această zonă.

Substanțele organice din apă au fost descompuse accelerat, concentrația suspensiilor din apă a crescut, concentrația oxigenului dizolvat din apă a scăzut. Acest fenomen format pe tronsonul aval Timișoara-nod hidrotehnic Sânmihaiu Român poate afecta menținerea vieții piscicole“, arată specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat.

Conform specialiștilor ABABanat, cantitățile mari de precipitații înregistrate în ultimele 24 de ore (la Timișoara=26,6 l/mp, la Șag = 46,8 l/mp, la Brod = 42,8 l/mp, la Remetea = 32,1 l/mp)  corelate cu descărcările de ape urbane insuficient epurate/neepurate, colectate din zona urbană și periurbană a municipiului Timișoara și evacuate de Stația de Epurare Timișoara (care a depășit debitul influent maxim proiectat) au stat la baza acestui fenomen.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole