Timiș: laleaua pestriță poate fi admirată de-a lungul Luncii Pogănișului – ghioceii îi țin companie uneia dintre cele mai rare plante din România

Berzele au ajuns în Comuna Cărpiniș, Timiș, iar lalelele pestrițe și ghioceii au înflorit de-a lungul Luncii Pogănișului.

Oficial putem declara că primăvara a venit peste Banatul nostru al drag.

Pentru cei ce doriți să vedeți această floare firavă și pe cale de dispariție (laleaua pestriță) în toată splendoarea sa, vă vom lăsa un contact al persoanei ce vă poate ghida până la locul cu pricina. Nr. Tel : (0724) 950 446. Totodată menționăm că, încălcarea prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, atrage răspunderea civilă, materială, contravențională sau penală, după caz“, arată Primăria Nițchidorf.

Fritillaria meleagris, denumită popular laleaua pestriță, este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește extinsă în Eurasia.

Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriț), prezentându-se în variante multiple de purpuriu sau, uneori de roșu spre purpuriu. Câteodată florile sunt complet albe. Înflorește din martie până în mai, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la circa 800 de metri altitudine.

Laleaua pestriță se găsește în stare de sălbăticie în Lunca Pogănișului din județul Timiș, pe o porțiune mai joasă de teren, aflată în apropierea localităților Tormac, Blajova și Berini; în Rezervația naturală Pădurea Zamostea-Luncă, din comuna Zamostea, județul Suceava; Pădurea Bavna din satul Fersig, județul Maramureș; în Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede, pe raza localității Vadu Crișului, județul Bihor și în pădurile din satele Dănești și Botorogi din comuna Dănești, județul Gorj.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole