Timiș: grup infracțional de persoane cu handicap auditiv și de vorbire, care racolau alți surdo-muți și îi puneau să vândă diverse obiecte în trenuri, a fost destructurat

Procurorii DIICOT împreună cu polițiștii din cadrul BCCO au pun în aplicare șase mandate de percheziție domiciliară, atât în Timiș, Ialomița și Galați, cât și în București, într-o cauză privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, șantaj în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale.

În anul 2017, mai mulți suspecți, persoane cu dizabilități auditive și de vorbire, au constituit un grup infracțional organizat care au racolat alte persoane, tot surdo-mute, pe care le-au pus să vândă diverse obiecte, în trenuri. Sumele de bani obținute erau reținute de traficanți.

În situația în care persoanele vătămate au refuzat, au fost amenințate, date jos din trenuri și puse  în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe. De asemenea, gruparea infracțională organizată a adăpostit victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată in apropierea Gării de Nord, și prin constrângere morală și/sau fizică le-au determinat să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape in totalitate de membrii grupării. Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forțată, liderii grupului infracțional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obținerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian au fost însușite, în totalitate, de către grupul infracțional organizat„, transmite DIICOT.

Audierile în cauză se vor desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală. 

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Galați și Timișoara, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara.

Foto: Arhivă

Recomandările noastre

Cele mai citite articole