Timiș: frontiera cu Serbia, supravegheată cu polițiști și jandarmi care s-au alăturat polițiștilor de frontieră  

În contextul presiunii migraționiste la frontiera dintre România și Serbia, precum și a creșterii în ultima perioada a numărului de depistări în trecere ilegală a frontierei de stat,  în vederea prevenirii şi combaterii migrației ilegale și a infracțiunilor transfrontaliere, în zona de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au fost suplimentate dispozitivele de supraveghere a frontierei de stat cu polițiștii de frontieră, polițiști și jandarmi.

“Astfel, în perioada 22.07–24.07.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județeană şi lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara au desfășurat acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, pe raza de competență a frontierei tereste a ITPF Timișoara, la frontiera dintre România cu Serbia.  Dispozitivul aflat în supravegherea frontierei de stat a fost suplimentat cu jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara și polițiști din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, cu mijloace auto și câini de serviciu, repartizați la sectoarele Poliției de Frontieră unde s-au conturat ca fiind zone de risc pentru migrația ilegală“, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, continuă acțiunile de cercetare cu elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. pentru supravegherea spațiului aerian.

“În contextul acestor acțiuni,poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Deta în cooperare cu polițiști din cadrul Secției 8 Rurală Deta au depistat în cadrul unei acţiuni pe linia migraţiei ilegale în zona de competenţă, într-un autoturism, condus de un cetăţean român, 5 de cetăţeni indieni. Autorităţile judiciare au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pentru şoferul mijlocului de transport, acesta fiind cercetat pentru trafic de migranți. În data de 23.07.2022, în jurul orei 01.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Deta în cooperare cu polițiști din cadrul Secției 8 Rurală Deta au desfășurat o acţiune specifică pe linia prevenirii și combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă“, mai arată sursa citată.

“Astfel, a fost identificat și oprit pentru control, pe comunicaţiile DN 59B, în localitatea Banloc, un autoturism înmatriculat în România, condus de un cetățean român, în vârstă de 27. În urma controlului efectuat în interiorul autoturismelor  au fost descoperiți în calitate de pasageri, 5 cetăţeni străini. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul instituţiei pentru verificări, unde s-a stabilit că cei în cauză sunt cetățeni indieni, cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani. Aceștia au declarat că veneau din Serbia şi doreau să ajungă în țări din vestul Europei. Totodată, persoanele în cauză au solicitat o formă de protecţie a statului român, iar la finalizarea verificărilor au fost preluaţi de către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţi de azil Timişoara. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, pentru săvârșirea infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii străini, trafic de migranți pentru şoferul autoturismului, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. De asemenea, pentru șofer autorităţile judiciare au dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile“, mai precizează Poliția de Frontieră.

“Totodată, în continuarea comunicatului emis în data de 22.07.2022 – ,,21 de cetățeni străini depistați de către poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Oravița’’, dorim să precizăm faptul că în privința celor patru cetățeni străini călăuze, dar și a cetățeanului roman transportator, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus aplicarea măsurii de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, având în vederea săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. De asemenea,  în urma misiunilor derulate în sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI pentru prevenirea migraţiei ilegale în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș au identificat, în perioada 22-25.07 a.c., în mai multe locaţii de pe raza municipiului Timişoara, 29 de cetăţeni străini.   În cadrul verificărilor s-a stabilit faptul că aceştia sunt cetăţeni din India, Pakistan şi Afganistan, majoritatea solicitanţi de azil, dar care nu îşi justificau prezenţa pe raza municipiului Timişoara. După finalizarea tuturor verificărilor, solicitanţii de azil vor fi indrumaţi pentru a se întoarce în Centrele Regionale de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din ţară unde sunt cazaţi şi înregistraţi“, menționează Poliția de Frontieră.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole