Timiș: două noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria vor fi deschise – la Beba Veche și în zona Cenad pe viitor pod peste Mureș

Numărul punctelor de trecere a frontierei între România şi Ungaria va ajunge la 14, după deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche – Kubekhaza, la Triplex Confinium, şi refacerea podului peste Mureş, dintre Cenad şi Magyar Csanad, notează ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Am discutat cu ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, despre evoluţia proiectelor transfrontaliere româno-ungare. Mai exact, subiecte precum deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche – Kubekhaza, Triplex Confinium, şi refacerea podului peste Mureş, dintre Cenad şi Magyar Csanad. Partea maghiară a finalizat planurile şi solicitată fonduri europene pentru refacerea podului de la Cenad, iar pentru PTF de la Beba Veche au început pregătirile. Cele două noi puncte de trecere pot fi realizate în baza celor două memorandumuri pe care le-am semnat la Timişoara, în luna septembrie. După finalizarea aceste două noi obiective, vor exista 14 puncte de trecere a frontierei între România şi Ungaria„, a scris Grindeanu.

El a subliniat că proiectele sunt importante atât pentru dezvoltarea economică a României şi Ungariei, cât şi pentru regiunile de la frontiera celor două state.

Potrivit acestuia, PTF de la Beba Veche va fi realizat prin intermediul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi va putea deveni operaţional în maximum doi ani (2025).

Cu ocazia discuţiilor, ministrul maghiar de Externe mi-a transmis, din nou, că Ungaria sprijină aderarea României la spaţiul Schengen, aderare care ar aduce beneficii economice şi sociale inclusiv Ungariei„, a mai spus şeful de la Transporturi.

România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria, între localităţile Beba Veche şi Kubekhaza, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), într-un comunicat.

În cadrul şedinţei desfăşurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localităţile Beba Veche – Kubekhaza. Memorandumul vine în urma demersurilor iniţiate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Judeţean Timiş, care a promovat iniţiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localităţile Beba Veche – Kubekhaza„, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, MTI, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmează să asigure construcţia infrastructurii şi furnizarea dotărilor şi utilităţilor necesare funcţionării punctului de trecere a frontierei.

În conformitate cu prevederile Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, ratificată prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementează prin acorduri separate înfiinţarea sau desfiinţarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de funcţionare, caracterul traficului şi modificarea acestuia. Acordul urmează să prevadă înfiinţarea punctului de trecere de la Beba Veche – Kubekhaza şi să reglementeze regimul de funcţionare. În motivarea urgenţei acestui demers, Consiliul Judeţean Timiş a precizat că prin înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei se asigură mobilitatea transfrontalieră pentru locuitorii din judeţul Timiş. Iniţiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experţi, desfăşurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică şi condiţiile locale„, precizează ministerul de resort.

Deschiderea noului punct de frontieră implică şi modernizarea drumului judeţean DJ 682, pe o secţiune de aproximativ 24 km, şi realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniţă.

Memorandumul de înţelegere, prin care era consemnată intenţia României şi Ungariei de a deschide acest punct, a fost parafat pe data de 1 septembrie, la Timişoara, în contextul întâlnirii dintre ministrul român al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi ministrul ungar al Afacerilor Externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto. 

Societatea Drumuri Municipale Timișoara angajează

Societatea Drumuri Municipale Timișoara S.A. angajează: ·  Laborant încercări fizio-mecanice pentru lucrări drumuri; ·  Șef formație (pentru lucrări amenajare, întreținere și reparații drumuri); ·  Arhivar; ·  Sudor; ·  Strungar; · …

Recomandările noastre

Cele mai citite articole