Timiș: câinii chiar umblă cu covrigi în coadă – 2.000 de lei pe lună cheltuie primăriile cu un câine “european“

Prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat astăzi că Timișul este un județ în care câinii chiar umblă cu covrigi în coadă.

Reprezentantul guvernului susține că multe primării cheltuie 2.000 de lei pe lună pentru întreținerea unui câine “european“, cum li se spune mai nou cânilor maidanezi.

Suntem în secolul XXI. Şi ne mor oamenii muşcați de câini. Copiii noştri se joacă sub această amenințare. Mai nou, facem pe bani europeni sute de kilometri de piste de biciclete, să ne alerge câinii şi pe acolo. Subiectul e vechi şi dureros. Da, nu mai poți lua şi omorî câinii vagabonzi ca acum 30 de ani. Da, e nevoie de sprijinul populației, de microciparea şi sterilizarea populației canine. E nevoie de instruirea copiilor în şcoli, ca măcar viitoarele generații să înțeleagă că sterilizarea şi respectarea legislației este cea mai lipsită de cruzime soluție pentru animale. Pe de altă parte, cheltuim averi din banii comunităților locale, bani pe care oricum nu-i avem, pentru cazarea câinilor capturați. Cazare pe viață. Da, există primării care plătesc peste două mii de lei pe lună pe câine ținut în adăpost. Două mii de lei pe lună! Pentru un câine! Oare câți părinți îşi permit sā cheltuiască două mii de lei lunar pentru copiii lor?“, arată prefectul PSD de Timiș astăzi într-o postare pe Facebook, fără a oferi exemple concrete.

Reducerea costurilor se poate face printr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, o asociație satelit a CJ Timiș, una precum cele despre redacția noastră a scris că acordă contracte firmelor de partid ale PNL, crede prefectul PSD de Timiș.

Cred că ar fi important să se centralizeze totalul sumelor cheltuite anual la nivel național de autoritățile locale pentru cazarea în adăposturi a câinilor fără stăpâni. Poate găsim o parte din deficitul bugetar şi pe-aici.  Acum la concret. Am convocat astăzi o şedință cu participarea primarilor din Timiş, a reprezentanților Consiliului Județean, a asociațiilor de protecție a animalelor şi cu instituțiile de control abilitate. Pe termen scurt, trebuie redus costul cu capturarea si cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi. Aceasta poate fi făcută printr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară la care să adere primăriile şi Consiliul Județean. Pe termen lung, o campanie extinsă în şcoli pentru educarea copiilor. Peste ani, ei vor fi cei care se vor lovi de această problemă. Şi mai bine previi decât să combați. Cred că m-am înțeles astăzi cu primarii şi în cel mai scurt timp ne vom organiza în Timiş pe subiect“, a mai menționat Mihai Ritivoiu, care speră ca administrația PNL a CJ Timiș să ofere fonduri unei asemenea structuri pentru a-și face PSD campanie pentru Consiliul Județean.

Cod portocaliu de vreme rea în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de vreme rea în județul Timiș, în această seară. Conform meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale ce vor cumula peste 40…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole