Sorin Grindeanu audiat la DNA în dosarul de abuz în serviciu al lui Ion Simu, omul său de la CFR SA

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost audiat marţi la DNA, în calitate de martor, în dosarul în care directorul general interimar al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu a fost citat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de martor şi a dat o declaraţie în faţa procurorilor.

Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA. Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, îşi doreşte o clarificare cât mai rapidă a situaţiei şi aflarea adevărului. Preocupările şi activităţile desfăşurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni şi dezvoltarea capacităţii administrative. Totodată Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situaţiei„, se arată în comunicat.

Ion Simu-Alexandru a fost pus sub acuzare luni de DNA, alături de directorul general adjunct tehnic în cadrul CFR SA, Petru Ceşa.

Conform DNA, în cursul lunii aprilie 2022, Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA, cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Ion Simu-Alexandru la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Ion Simu-Alexandru, Petru Ceşa ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CFR SA.

După apariţia în spaţiul public a uneia dintre cele două decizii, Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul muncii, motivând că „angajata nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia”.

Conform DNA, acţionând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalţi angajaţi din subordine pentru ca pe viitor suspecţii să nu se mai vadă expuşi „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CFR SA.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole