S-a constituit Alianța Vestului pentru Sănătate Publică

Directorii direcțiilor de Sănătate Publică din Arad, Hunedoara și Timiș au constituit Alianța Vestului pentru Sănătate Publică, care are ca scop transformarea digitală a sistemului de sănătate.

„Azi, 21 iulie 2021, se sărbătorește Ziua Banatului, o zi importantă pentru noi toți și îndeosebi pentru Direcțiile de Sănătate Publică Județene: Arad, Hunedoara și Timiș, ai căror directori executivi: Dr. Timiş Horea Sorin – DSP Arad, Ec. Mezei Ioan Sebastian – DSP Hunedoara și Dr. Cioca Flavius – DSPJ Timiș – coordonator pe Regiunea de Dezvoltare Vest, s-au întrunit în vederea constituirii Alianței Vestului pentru Sănătate Publică. Aceasta are drept scop implementarea unei Strategii de Sănătate pe Regiunea VEST într-un program pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar, pe șase componente strategice: Digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluții inteligente de eHealth; Analiza nevoilor de servicii medicale; Optimizarea transferurilor interjudețene a pacienților; Optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune; Realizarea unor echipe comune de control interjudețene; Elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional”, transmit reprezentanții DSP Timiș.

Transformarea digitală a sistemului de sănătate oferă mijloace de eliminare a compartimentării acestuia, prin facilitarea punerii în comun a informațiilor între autoritățile de sănătate publică. Mijloacele sigure și rapide de transmitere a informațiilor colectate de diferiți agenți reprezintă o condiție necesară pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Procesul de digitalizare se raportează la accesul rapid, schimbul și partajarea de date care facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniștii din domeniul sănătății generează plus-valoare directă pentru calitatea asistenței medicale.

„Întâlnirea de lucru a a avut loc la sediul Direcției de Sănătate Publică Timiș iar la finalul acesteia a fost semnat un protocol interjudețean de colaborare, într-o zi importantă și cu semnificație istorică pentru regiunea noastră (Acum 303 ani, în 21 iulie 1718 a fost semnat Tratatul de la Passarowitz, fapt ce marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului.). Această acțiune comună reprezintă un prim pas în eficientizarea și reducerea timpului de soluționare a cererilor cetățenilor, constituind un progres în sănătatea publică”, mai transmite DSP Timiș.

Totodată, în cursul zilei de astăzi la sediul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, a avut loc o întâlnire de lucru cu domnul prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul acestei instituții, ocazie cu care au fost trecute în revistă necesitățile sistemului medical din cele 3 județe, în vederea asigurării unei bune colaborări între instituția de învățământ și direcțiile de sănătate publică. În prezent, pe lângă locațiile de învățământ ale Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara existente în Timișoara și Lugoj, funcționează în Deva, o unitate de învățământ – extensie a aceleiași universități, care pregătește asistenți de medicină generală cu licență.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole