Ruga Timișoarei în pericol. PNL blochează Consiliul Local. Dominic Fritz: gestul este iresponsabil, sabotează Cultura Timișoreană

PNL Timiș duce o campanie susținută pentru blocarea oricăror proiecte importante care sunt supuse aprobării în Consiliul Local Timișoara.

Ultimul exemplu este din ședința de CL de astăzi, 10 mai, când liberalii nu au votat Agenda Culturală propusă de Casa de Cultură.

După aproape o oră de dezbateri proiectul a fost respins, iar liberalii au votat împotrivă.

Primarul Dominic Fritz care la această oră se mai bazează pe doar 13 voturi în Consiliul Local, majoritatea simplă fiind de 14 voturi, a spus că o serie de evenimente sunt în pericol de nu se putea desfășura.

“Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană. În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara. Liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului. Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion. După ce anul trecut, când din motive de pandemie nu se putea ține Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, că aș avea ceva împotriva muzicii de folclor – acum au votat ei înșiși împotriva agendei care cuprinde și acest festival. M-am obișnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranța ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriașă oportunitate de promovare a Timișoarei în decenii – Capitala Europeană a Culturii.  Voi supune din nou votului Consiliului Local această Agendă în următoarea ședință și sunt sigur că va exista o majoritate pentru cultură“, a declarat Dominic Fritz.

Viceprimarul PNL Cosmin Tabără se apără și spune că liberalii nu au votat deoarece proiectul nu a fost dezbătut.

“Nici nu s-a încheiat ședința de Consiliu Local de astăzi și primarul a pornit cu acuzele în social media, arătând cu degetul spre “vinovații” care nu au votat un proiect, agenda culturală. Este un proiect pe care nu l-a discutat cu nimeni, care nu a fost prezentat nimănui și nu a fost dezbătut nici în comisiile de specialitate ale CL. Am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete. Nu s-a dorit. Consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Stimați colegi ai USR, votul “contra” de azi este un nou îndemn la dialog și o impulsionare să faceți management, nu acuze. Acuzând, un fost primar și-a pierdut mandatul! Găsiți soluții și vorbe bune, nu vinovați. Vinovăția e managementul defectuos de a susține proiectul și de a-l dezbate cu consilierii locali, care să-l voteze în cunoștință de cauză, și nu orbește! Proiectul nu a strâns nici voturile tuturor consilieri din USR, asta nu s-a văzut? În urmă cu câteva luni, o colegă USR din CL spunea că „ei” sunt 14, noi “restul”… Păcat că nu acceptați să stați la masă și să prezentați consilierilor locali proiectele înainte de a intra în plen. Am evita astfel de situații, dar e o situație care cred că și place, postura de victimă fiind cea mai frecventă. Timișoara are nevoie, totuși, de management, responsabilitate și dialog. Sunt sigur că o discuție serioasă pe fiecare proiect cultural care să fie finanțat, discuție la care să fie prezentă și dna Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură, va aduce lămuriri și îmbunătățiri ale agendei culturale. PNL dorește ca anul cultural 2023 să fie o reușită pe plan european și consilierii liberali acordă tot sprijinul în acest sens.P.S. pentru colegul viceprimar Ruben Lațcău: Incompetența managerială nu o puteți ascunde în spatele unor postări politice. Mai bine ați învăța să comunicați corect, nu să răspândiți fake news, să construiți și să conduceți. Nu putem vota în necunoștință de cauză doar pentru că voi credeți că le știți pe toate la 3 noaptea!“, a scris pe Facebook, Cosmin Tabără.

Agenda Culturală din acest an se ridică la 5,3 milioane de lei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole