Ruben Lațcău despre situația de la Maternitatea Odobescu: oferta de a utiliza clădirea fostei Maternități Bega nu mai este valabilă în ciuda angajamentelor din spațiul public ale președintelui CJ Timiș

Aproximativ 150 de persoane, medici, asistente, moașe şi paciente, au participat, joi, la un protest prin care au cerut reprezentanților Primăriei Timișoara să găsească o soluție pentru a-şi continua activitatea, după ce Maternitatea Odobescu a fost închisă la începutul lunii decembrie, în urma prăbușirii unui tavan.

Maternitatea Odobescu aparține de Spitalul Municipal Timișoara care se află în administrarea Primăriei Timișoara.

Participanții la miting au purtat pacarte pe care au scris ”Relocați urgent Maternitatea Odobescu”, așa cum puteți citi AICI.

Primarul Dominic Fritz a transmis un comunicat de presă, joi, în care a precizat că în această perioadă sunt în evaluare mai multe clădiri unde s-ar putea muta maternitatea.

Siguranţa pacientelor şi bebeluşilor este pe primul loc. Mă bucur că deocamdată, naşterile planificate la Odobescu sunt preluate de Maternitatea Consiliului Judeţean şi parţial şi de clinici private. Plătim acum preţul pentru decenii de cârpeli, dar şi pentru faptul că proiectul unei maternităţi noi a căzut la finanţare prin PNRR. Căutăm activ o soluţie şi sunt încrezător că în curând o vom putea anunţa. Lumina la capătul tunelului este faptul că în orice nouă locaţie, condiţiile pentru paciente, nou-născuţi şi cadrele medicale vor fi mai bune decât au fost până acum”, a declarat primarul Dominic Fritz.

La rândul său, viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a anunțat că Maternitatea Odobescu nu se poate reloca în clădirea fostei Maternități Bega și se iau în calcul alte variante.

Expertiza pe care am făcut-o a confirmat că decizia a fost corectă și există o problemă structurală ca urmare a intervențiilor care au avut loc de-a lungul timpului care nu au fost nici de cea mai bună calitate, nici cel mai bine planificate. Anul trecut înainte de Crăciun a fost o discuție în spațiul public între primarul Dominic Fritz și președintele Consiliului Județean, Alfred Simonis, prin care cei doi au agreat că Primăria ca putea folosi clădirea Maternității Bega, care acum este goală și stă neutilizată, am și mers la acea clădire, am și făcut evaluări, am dus constructori să vedem exact ce nevoi avem de igienizare și de reabilitare ca să putem folosi acea clădire așa cum a fost înțelegerea și cu domnul președinte, dar ulterior, undeva între Crăciun și Revelion, oferta de a utiliza acea clădire nu mai este una valabilă, că este doar pe jumătate din clădire, și doar pentru o lună-două să o utilizăm, așa că acea variantă nu mai este astăzi valabilă în ciuda angajamentelor din spațiul public. Noi am demarat între timp mai multe analiza și discuții cum mai multe posibilități, atât clădire ale primăriei, cât și private. Eu cred că în luna februarie Maternitatea Odobescu se poate muta în altă locație, dar informația certă o veți primi la sfârșitul lunii ianuarie“, a declarat viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău.

În data de 5 decembrie 2024, președintele Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța că administrația județeană va pune la dispoziția Primăriei Timișoara clădirea Maternității Bega care aparține de Consiliul Județean și care a fost eliberată după finalizarea noii maternități.

Siguranța și protecția copiilor Timișoarei trebuie să fie mai presus de orice. Consiliul Județean Timiș se implică pentru rezolvarea cât mai rapidă a unei situații grave, după ce un tavan de la Maternitatea Odobescu s-a prăbușit zilele trecute, iar spitalul Primăriei a devenit un pericol.  Am vorbit cu primarul Dominic Fritz, iar acesta ne-a cerut sprijin și îl vom acorda negreșit. Vom pune la dispoziția medicilor și nou-născuților fosta maternitate Bega, care ne aparține, până când problemele de la Odobescu vor fi rezolvate. După ce a căzut tavanul la un grup sanitar destinat saloanelor de la Maternitatea Spitalului Municipal, conducerea unității medicale a decis transferul a opt nou-născuți la Spitalul de Copii Louis Țurcanu. Incidentul, deși nu s-a soldat cu victime, este unul extrem de grav și ne arată încă o dată că investițiile în infrastructura de sănătate sunt obligatorii. Clădirea în care își desfășoară activitatea Maternitatea Odobescu este veche de un secol iar Primăria Timișoara nu a făcut investițiile necesare. După cum bine știți, Consiliul Județean Timiș a reușit să construiască o clădire nou-nouță în care a fost relocată Maternitatea Bega a Spitalului Județean, pe care îl avem în subordine, iar spațiile în care a funcționat aceasta urmau să primească o nouă destinație, însă ceea ce s-a întâmplat la Odobescu ne obligă să fim de ajutor“, a menționat Alfred Simonis.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole