Programul Educație pentru schimbare răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltarea sustenabilă.
“Abordarea acestor teme se realizează într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți/organizații resursă din domeniile abordate. În acest context, ne dorim să dezvoltăm pe termen lung parteneriate solide cu școli care au deja preocupări legate de tema consumului responsabil sau sunt interesate de subiect. Metodologia de lucru propusă de asociația CRIES are la bază principiile învățării experiențiale, facilitând dezvoltarea de contexte reale de învățare, astfel încât elevii și cadrele didactice să participe la acțiuni concrete de experimentare a consumului responsabil“, se arată într-un comunicat LA PAS.
Programul încurajează colaborarea dintre instituțiile de învățământ și organizații neguvernamentale, active la nivel local în domeniul dezvoltării durabile și al economiei sociale.
Prin intermediul acestei colaborări, tinerii din comunitatea noastră sunt conectați la probleme și soluții, care sperăm să îi motiveze pentru dezvoltarea unor comportamente responsabile și, de ce nu, pentru alegerea unor viitoare meserii în aceste domenii.
Educație pentru schimbare este un program inițiat de asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (www.cries.ro) în parteneriat cu asociația INTERSECT (www.intersect.org.ro) și ALIMENTERRA.
În perioada 2022-2023, programul educațional este implementat în cadrul proiectului LA PAS/SlowingDown, cu sprijin financiar din partea Primăriei Municipiului Timișoara, prin Centrul de proiecte.
“Programul se adresează cadrelor didactice din învățământul gimnazial și liceal din Municipiul Timișoara, interesate să se implice în activități care contribuie la dezvoltarea competențelor și comportamentelor de consum responsabil în rândul elevilor și familiilor acestora.
Teme prioritare pentru activitățile de conștientizare și proiectele pilot
Profesorii participanți la program vor trebui să adreseze prin activitățile educaționale cel puțin una dintre următoarele teme prioritare pentru 2022-2023:
Consum responsabil;
Reducerea risipei alimentare;
Alimentație sănătoasă;
Modă sustenabilă.
Ce presupune participarea la programul Educație pentru schimbare
Profesorii au posibilitatea de a alege tipul de implicare în program, în funcție de disponibilitatea și expertiza de care dispun. Astfel, puteți opta pentru organizarea a două tipuri de activități, respectiv:
activități de conștientizare
proiecte pilot.
Activitatea de conștientizare: este o activitate educațională prin care ne propunem să atragem atenția asupra unei teme specifice (ex: risipa alimentară, poluarea determinată de uleiul alimentar uzat, etc) în rândul elevilor, părinților și a cadrelor didactice din școlile implicate. Prin activitățile de conștientizare, elevii vor obține informații despre o anumită temă, fiind totodată implicați în organizarea unei activități concrete prin care oferă un răspuns la problema abordată.
Activitatea de conștientizare se va desfășura pe o perioadă de minim o lună. În privința tipului de activități, cadrele didactice pot alge dintre activități care au fost deja pilotate de către asociația CRIES sau pot propune activități noi. Dintre activitățile deja pilotate de asociația CRIES amintim:
Ziua Stop risipa alimentară, în colaborare cu Intersect
Colectare ulei alimentar uzat, în colaborare cu OilRight
Ziua Consumului responsabil de fructe, în colaborare cu Alimenterra
Pentru desfășurarea activităților de conștientizare, profesorii vor avea sprijin din partea unor experți în domeniul abordat, care vor fi selectați de către asociația CRIES.
În cadrul programului, ne propunem să ne adresăm prin activități de conștientizare unui număr de 300 de elevi și 600 părinți și alți membrii ai familiei. Fondul total de premiere pentru activitățile de conștientizare selectate este de 12.000 lei“, mai precizează organizatorii.
Proiectele pilot se adresează școlilor și cadrelor didactice cu experiență în derularea unor activități educaționale în domeniul consumului responsabil, cu disponibilitate de a se implica în activități de multiplicare și transfer de cunoștințe, ca urmare a implementării proiectului pilot.
“Cele 3 tipuri de proiecte pilot pe care dorim să le susținem în perioada 2022-2023 sunt:
(1) Grădini educaționale;
(2) Meniu sustenabil la cantina școlii;
(3) Prezentare de modă sustenabilă (slow-fashion)
Un proiect pilot presupune implicarea unui număr de minim de 50 de elevi. Încurajăm colaborarea dintre 2 școli pentru implementarea proiectelor pilot. Pentru implementarea proiectelor pilot, școlile pot beneficia de sprijinul unui expert/organizație resursă din domeniu, care va fi selectat/ă de către asociația CRIES. În cadrul programului, ne propunem să susținem 3 proiecte pilot, fiecare proiect pilot selectat va primi un premiu în valoare de 5.000 lei. Vizăm implicarea în cele 3 proiecte pilot a unui număr total de 150 de elevi și 300 de părinți și alți membrii ai familiei.
În cadrul ambelor tipuri de activități educaționale, profesorii vor avea obligativitatea documentării modului de implementare a activităților, prin completarea unor Jurnale de activitate și realizarea de fotografii. Participarea la o tabără educațională prin care ne propunem ca participanții să se cunoască mai bine, să afle informații despre inițiative și modele de consum responsabil dezvoltate deja de către asociația CRIES și să întâlnească experți și reprezentați din domeniile abordate. Durata taberei va fi de 2,5 zile. Preconizăm organizarea taberei în perioada 25 August-2 Septembrie 2022“, mai arată sursa citată.
Programul de mentorat va fi compus atât din activități de grup cât și individuale.
Posibilitatea participării la un schimb de experiență în Italia, pentru un număr de 10 profesori, implicați în programul educațional (sfârșit de octombrie-început de noiembrie 2022)- organizarea schimbului de experiență se realizează cu sprijinul asociației SOLIDARIUS Italia, cu care asociația CRIES are experiență bogată de colaborare în domeniul educației pentru promovarea economiei sociale și solidare. În cadrul schimbului de experiență vor fi organizate vizite de teren și întâlniri cu persoane resursă din domeniul economiei sociale și solidare.
Facilitarea participării la programul de voluntariat dezvoltat în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală (23-25 septembrie 2022).
Accesarea unor premii în valoare totală de 29.000 lei, premiile vor fi oferite în raport cu numărul de elevi implicați în activitățile educaționale și complexitatea tipului de activități implementate.
Prin programul educațional, se propune implicarea în anul 2022 a unui număr de 15 cadre didactice, coordonatori ai activităților educaționale.