Proiectul de modificare a Regulamentului privind deșeurile din construcții intră la vot în Consiliul Local

Proiectul de modificare a Regulamentului privind deșeurile din construcții intră la vot în Consiliul Local.

Proiectul este inițiat de consilierul local USR, Aida Szilagyi, și definește un cadru pentru gestionarea mai bună și controlul Deșeurilor din Construcții și Demolări.

Deșeurile din construcții și demolări înglobează resurse valoroase, de aceea este important ca acestea să fie reutilizate sau reciclate.

Generarea și eliminarea DCD-urilor este necontrolată, responsabilitățile legale nu sunt clar înțelese, și nu se face o monitorizare a cantităților rezultate din lucrări de construcții publice sau private iar datele despre DCD-uri lipsesc cu desăvârșire.

“Am urmărit acest fenomen în ultimul an și am evaluat că există peste 15 locații numai pe terenurile publice ale municipiului Timișoara în care sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de deșeuri, la care se adaugă 25.000 de tone de beton concasat și 30.000 de tone de pământ cu pietre depozitate la SDM, și altele de care probabil nu știm. Un prim pas absolut necesar este instituirea unui control mai bun asupra DCD-urilor rezultate din lucrări de construcții publice și private, tocmai de aceea, în calitate de consilier local am adus o serie de modificări la Regulamentul de Gestionare al DCD-urilor. Aceste modificări vizează cerințe noi pentru elaborarea planurilor de gestionare a deșeurilor care includ sursa de generare, tipuri, cantități și mod de gestionate/stocare care trebuie sa fie comparate cu rapoartele finale, astfel încât să nu existe abateri care sa depășească +/- 10% din cantitățile inițial estimate. Al doilea pas este ca Primăria să se angajeze în identificarea unei locații unde aceste deșeuri pot fi stocate temporar și în echiparea acestei locații cu echipamentele necesare pentru prelucrare și valorificare”, a declarat Aida Szilagyi.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole