Proiectul ”Cămine în mişcare” aduce peste 100 de noi poveşti din Banatul istoric

Ediţia din acest an a proiectului „Cămine în mişcare”, care face parte din Programul Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, este un proiect de cercetare antropologică despre migraţia din Banat, care aduce peste 100 de poveşti noi din Banatul istoric.

Demarat în anul 2017, „Cămine în mişcare” este un proiect de cercetare antropologică despre migraţia din Banat, singurul din cadrul acestui program care se desfăşoară în jurul Timişoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur, arată un comunicat Asociaţiei Prin Banat, remis, miercuri.

Prin proiect sunt identificate poveşti adevărate, uitate sau nedocumentate ale tragediilor trecute din regiune, ale supravieţuitorilor deportărilor în Bărăgan, ale celor care au fugit de regimul comunist şi de războiul iugoslav, în analogie cu mişcările prezente ale refugiaţilor sau migranţilor economici, care ulterior sunt transpuse în diverse formă de artă şi prezentate publicului larg.

„Cămine în mişcare” are ca scop implicarea artiştilor locali şi internaţionali şi a membrilor comunităţii locale în dezvoltarea de noi acţiuni şi expresii cultural-artistice, a căror sursă de inspiraţie sunt poveştile specifice patrimoniului cultural local şi european, în contextul fenomenului migraţiei în Banat şi în Europa.

În prima jumătate a acestui an, activitatea de cercetare în localităţile Banatului istoric (Reşiţa, Gărâna, Caraşova, Eibenthal, Ştiuca, Beba Veche, Nădlac din România, respectiv Kikinda, Kovacica, Vrsac din Serbia şi Szeged, Kiszombor din Ungaria) este esenţială pentru reîmprospătarea arhivei de poveşti „Cămine în mişcare”.

Activitatea de cercetare în teren este realizată în parteneriat cu Fundaţia Culturală Jazz Banat, Comunitatea Românilor din Serbia şi Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 din Timişoara. Peste 100 de oameni îşi vor spune poveştile de viaţă, care vor fi publicate treptat pe siteul proiectului şi vor sta la baza Apelului Internaţional de Proiecte Cămine în mişcare, ce va fi organizat în septembrie-noiembrie 2022, menit să genereze noi produse culturale şi creaţii contemporane care vor fi prezentate în anul 2023.

Din august până în noiembrie vor fi organizate schimburi de bune practici şi rezidenţe artistice şi gastronomice cu participanţi din Margina şi Kovacica, prin colaborare cu Comunitatea Românilor din Serbia şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş.

Simpozionul internaţional Why Culture Matters, din luna octombrie, activitate comună „Cămine în mişcare – Centriphery – Ambulanţa pentru Monumente Banat şi găzduită de Universitatea de Vest Timişoara, adună peste 16 experţi internaţionali în tematica patrimoniului cultural şi are ca scop întărirea relaţiilor şi crearea de noi oportunităţi de cooperare între sectoarele culturale şi educaţionale locale şi internaţionale.

De-a lungul anului 2022, vor mai fi organizate spectacole de teatru împreună cu teatrele independente Auăleu şi Basca, expoziţii tematice în colaborare cu Asociaţia Memorialul Revoluţiei, lansarea volumului „Cămine în mişcare 2022”, organizarea de lecturi publice, dar şi producţia unui film documentar.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole