Probleme în satul lui Alin Nica. Tânărul viceprimar din Dudeștii Noi, Sergiu Costic, ar putea fi demis din funcție

Viceprimarul din Dudeștii Noi, Sergiu Costic, urmează să fie înlocuit din funcție.

Decizia urmează să fie luată în ședința de Consiliu Local de joi, 28 aprilie.

Sergiu Costic ocupă funcția de viceprimar al comunei Dudeștii Noi din data de 20.11.2020, când a fost ales cu 9 voturi pentru și 2 împotrivă de cei 11 consilieri prezenți la ședință din 13 consilieri locali cât numără Consiliul Local Dudeștii Noi.

La data alegerii sale ca viceprimar Sergiu Costic avea 24 de ani.

Într-un mesaj video postat astăzi, 23 aprilie 2022, Sergiu Costic, spune că va apăra interesele cetățenilor chiar dacă va fi înlocuit din funcție.

Vreau să vă aduc la cunoștință Proiectul de Hotărâre care se va discuta pe 28 aprilie la sediul primăriei prin care se va iniția demiterea mea ca și viceprimar al comunei Dudeștii Noi. Proiectul este inițiat de către 10 consilieri locali (n.r din 13 consilieri) care consideră că munca și devotamentul meu pe care l-am depus față de comuna noastră și față de cetățeni nu a fost corect și de ajuns conform așteptărilor lor, invocând conform referatului de aprobare trei motive complet nejustificate. Totodată, noutate convocării acestei ședințe ține și de schimbarea locației, de la Căminul Cultural, unde s-au desfășurat toate ședințele ordinare de la începutul mandatului, într-o sală mult mai mică la sediul primăriei. Indiferent de ce vor vota consilierii locali eu voi apăra în continuare interesele cetățenilor și a comunei noastre“, a spus Sergiu Costic. 

Potrivit Proiectului de Hotărâre care va intra la votul consilierilor locali se arată că “se convoacă Consiliul local al comunei Dudeștii Noi în ședință ordinară în data de 28.04.2022, ora 14:00 cu prezență fizică la sediul Primăriei comunei Dudeștii Noi, situată în comuna Dudeștii Noi, Calea Becicherecului, nr. 29, în Sala de ședințe“.

Eliberare din funcție a viceprimarului este solicitată conform PHCL-ului de consilierii locali: 1.BODEA Alexandru-Dumitru, CAPSALI Adrian-Leonida, CHIRVĂSITU Pericle-Ovidiu, DUMA Traian, GHIȘE Ioan, PANICI Vladimir-Traian, PARALESCU Sorin-Bogdan, POROJAN Marius-Cosmin, PREȘEA Constantin și RIȘCO Grigore-Bogdan.

La momentul votului, alegerea viceprimarului s-a făcut pe criteriul strict politic la propunerea primarului pentru a-și asigura o majoritate, fără a se ține cont de competențele care l-ar fi recomandat pentru ocuparea acestui post de demnitate publică. După o perioadă de aproximativ 1 an și 5 luni de când domnul Costic a fost ales viceprimar, noi, cei 10 consilieri locali, inițiatori ai acestui proiect de hotărâre considerăm că se impune eliberarea din funcție a acestuia, iar motivele care stau la baza acestui demers sunt următoarele:

1. în ședința ordinară din data de 30.03.2022, viceprimarul a adus la cunoștință că în data de 23.03.2022 a fost control de la Comisariatul Județean Timiș din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, ca urmare unei sesizări referitoare la rampe clandestine de deșeuri reziduale, care pun în pericol sănătatea cetățenilor, solul și mediul înconjurător pe terenurile din comună. Au fost verificate 2 locații, prima situată pe str. Dreptății, între intersecția acesteia cu str.Poștei și str.Miorița, unde au fost constatate depozitări de pământ amestecat cu elemente de beton din construcții pe o suprafață de aproximativ 2500 mp, iar la cea de-a doua locație, au fost identificate 2 platforme betonate și pe o platformă de pământ pe o suprafață totală de 3500 mp depozitări de deșeuri diverse amestecate – demolări, construcții, deșeuri vegetale, plastice, rezultate din dezmembrări, menajere, deșeuri voluminoase în cantitate totală de aproximativ 5000 mc. Au fost identificate urme de incendieri și o parte din deșeuri ardeau mocnind. Întreaga acțiune de depozitare a deșeurilor a fost încurajată de către viceprimar ca și activitatea de salubrizare a zonei unde au fost îngropate aceste deșeuri. Comisariatul Județean Timiș a stabilit ca măsuri urgente, identificarea proprietarului de teren unde au fost constatate depozitările de deșeuri abandonate și să se salubrizeze locația unde au fost identificate depozitări de deșeuri amestecate, iar transportul acestora să se efectueze cu societăți specializate autorizate. Referitor la prima măsură, domnul viceprimar a comunicat Gărzii de mediu că a identificat parcela unde sunt depozitate deșeurile, aceasta fiind în proprietate comunei Dudeștii Noi. La interpelările domnului consilier local, Porojan Marius-Cosmin în ședințele de consiliu referitoare la proprietarul terenului, viceprimarul a răspuns că gropile unde se depozitează gunoi nu sunt în proprietatea comunei. În ceea ce privește salubrizarea locației unde au fost identificate deșeurile amestecate, acestea au fost îngropate, încălcând prevederile art.20, alin.6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Conform art.66, alin.1, lit.f) din același act normativ, îngroparea deșeurilor constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

2. A acționat abuziv și discreționar în relația cu cetățenii și cu colegii din consiliu local, reușind să creeze o stare de tensiune.

3. Manifestă aroganță în relațiile cu unii consilieri locali, nu ține cont de recomandările făcute pentru eficientizarea actului de administrație publică“, se arată în Raportul de aprobare care însoțește Proiectul de Hotărâre.

În urma alegerilor locale din 2020 situația în Consiliul Local Dudeștii Noi este următoarea: PNL deține 4 mandate; Partidul Restart România deține 3 mandate, USR și Pro România, câte două mandate; PSD și PMP câte un mandat de consilier local. Până acum majoritatea din Consiliul Local era asigurată de consilierii locali PNL și cei de la Restart.

Comuna Dudeștii Noi a fost condusă timp de 16 ani de actualul șef al CJ Timiș, Alin Nica, iar din toamna anului 2020 primar este fostul viceprimar al comunei Ion Goșa, care a obținut în urma alegerilor locale 461 de voturi.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole