Primarul Dominic Fritz: renunțăm la cărbune să nu mai plătim certificate de mediu. Consilierul local Roxana Iliescu îl contrazice: există obligația de a cumpăra certificate și în cazul în care Colterm va funcționa pe gaz

Primarul Dominic Fritz a declarat, marţi, că aşteaptă decizia magistraţilor în procesul în care societatea Colterm, aflată în subordinea Primăriei Municipiului Timişoara, a contestat amenda de 107.000.000 de lei (aproximativ 20.000.000 de euro) dată de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pentru că nu au fost achiziţionate în termen certificatele verzi.

Pentru a evita să plătească şi anul viitor certificate de mediu, edilul spune că în această iarnă se încearcă renunţarea la cărbune, de către Colterm, pentru producerea energiei termice distribuite abonaţilor, mergând pe gaz.

„Amenda de la Colterm, momentan este contestată în instanţă, este suspendată şi vom vedea ce se întâmplă în acest proces. Momentan, noi facem ceea ce nu s-a făcut în anii trecuţi, ne pregătim pentru această iarnă să nu mai ardem cărbune tocmai pentru că socotim deja preţul acestor certificate verzi care se va dubla încă o dată. Tocmai de aceea, în această iarnă, Colterm va funcţiona preponderent pe gaz şi nu va mai cădea în această capcană potrivit căreia cărbunii sunt ieftini, pentru că nu sunt ieftini şi tocmai din cauza certificatului (verde, n.r.) sunt o sursă de energie foarte scumpă”, a declarat primarul Fritz, într-o conferinţă de presă.

În 14 iulie, Curtea de Apel Timișoara a admis cererea formulată de reclamanta Colterm, în contencios administrativ şi fiscal cu pârâta AFM, „până la pronunţarea instanţei de fond”.

În schimb, consilierul local Pro România, Roxana Iliescu îl contrazice pe Dominic Frtiz – există obligația de a cumpăra certificate și în cazul în care Colterm va funcționa pe gaz.

„Se poate să-l anunțe cineva pe primar, unul din marii specialiști de la Banca Mondială, din rândul avocaților pe care i-a angajat, oricine, că subzistă obligația de a cumpăra Certificate CO2 și în cazul în care Colterm va funcționa preponderent pe gaz?! Și încă ceva, să-l mai anunțe cineva pe primar că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani! Doamne ferește, că nu se mai oprește șirul manipulărilor și minciunilor când vine vorba de societatea asta!”, a fost reacția consilierului local Roxana Iliescu.

Pe de altă parte, Primăria Municipiului Timişoara şi conducerea EOn Gaz au ajuns, la începutul lunii august, la un acord de reeşalonare a unor datorii ale companiei de termoficare Colterm, în valoare de 51.500.000 de lei, către furnizorul de gaze naturale, aceste datorii fiind garantate în trecut de municipalitate şi pentru care risca să fie executată silit.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole