PREMIERĂ. Timișoara 2023 – concert la 34 de naiuri al unui grup din copii şi tineri din Japonia – instrumentele muzicale sunt confecționate dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima

Senda Pan Flute Choir, format din copii şi tineri din Japonia care cântă la 34 de naiuri confecţionate dintr-un arbore care a supravieţuit exploziei de la Hiroshima, va susţine un concert la Centrul Reformat Noul Mileniu din Capitala Culturală Europeană Timişoara 2023.

Concertul este programat pe 19 septembrie, de la ora 18,00.

Potrivit unui comunicat al Centrului de proiecte al Primăriei Municipiului Timişoara, şcoala din localitatea Senda este la doar 2,2 kilometri de epicentrul exploziei bombei atomice care, pe 6 august 1945, a fost aruncată deasupra oraşului Hiroshima. Un chiparos de pe terenul şcolii a supravieţuit bombardamentului. 70 de ani mai târziu, copacul iubit de comunitate s-a uscat, dar a fost readus la viaţă sub forma a 95 de instrumente muzicale. Sunetul lor a ajuns în întreaga lume, iar acum ajunge la Timişoara.

Arborii care au supravieţuit bombei sunt cunoscuţi în întreaga lume ca Hibaku Jumoku şi sunt protejaţi de către autorităţi, fiind consideraţi monumente vii. Seminţele arborilor care au rezistat bombei atomice în mod miraculos sunt distribuite în toată lumea, în semn de pace, mesaj pe care îl răspândeşte pe mapamond şi remarcabilul cor de copii.

Grupul format din 34 de membri va ajunge duminică la Timişoara, unde, pentru trei zile, vor participa la un schimb de experienţă cu elevii Liceului Teoretic „Bartok Bela”. În luna iunie, doi profesori de muzică din cadrul unităţii şcolare din Timişoara au participat şi ei la un schimb de experienţă, conferinţe şi workshopuri susţinute în Hiroshima.

Evenimentul face parte din Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin componenta Power Station, implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara. Aceasta are scopul de a întări capacitatea sectorului cultural şi dezvoltarea de parteneriate strategice cu organizaţii partenere ale oraşelor deţinătoare a titlului de Capitală Europeană a Culturii şi nu numai.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole