Un nou apropiat al fostului primar Nicolae Robu a fost trimis în judecată de DNA.
Este vorba despre Ionuț Nasleu, care este acuzat de infracțiunii trafic de influență, în formă continuată.
Dosarul vine după ce la sfârșitul anului trecut Florin Răvășilă, un alt apropiat al fostului primar Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA, așa cum puteți citi AICI.
Florin Răvășilă și Ionuț Nasleu nu sunt singurii membrii ai PNL Timiș care are probleme cu justiția.
Reamintim că deputatul PNL Timiș, Cosmin Șandru și fostul director STPT, Nicolae Bitea, au fost deja trimiși în judecată de DNA pentru dare de mită, așa cum puteți citi AICI.
Ionuț Nasleu a fost consilier personal al lui Nicolae Robu, iar la data faptelor era director al SC Piețe SA Timișoara, arată DNA într-un comunicat de presă.
Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite,
– folosirea de informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
1. În perioada 16 noiembrie 2017–18 decembrie 2019, inculpata Selavărdeanu Claudița, în calitatea menționată mai sus, ar fi colectat informații personale și patrimoniale nedestinate publicității (numerele dosarelor, identitățile și adresele persoanelor îndreptățite la despăgubiri sau ale reprezentanților acestora, valoarea despăgubirilor, caracteristicile fizice, tehnice sau juridice ale imobilelor) din 494 de dosare A.N.R.P. validate de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) sau instanțele de judecată pe care, ulterior, i le-ar fi transmis omului de afaceri (cercetat în prezenta cauză). Informațiile respective îi erau necesare acestuia pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cumpărare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate (30% din valoarea reală), profitând de incertitudinea și expectativa îndelungată în care se aflau titularii dosarelor ANRP.
În același scop, o parte din informații ar fi fost transmise de omul de afaceri și avocatei, iar aceștia, în urma folosirii informațiilor nedestinate publicității primite de la Selavărdeanu Claudița, ar fi obținut foloase necuvenite totalizând aproximativ 8.900.000 lei.
2. În cursul anului 2017, același om de afaceri i-ar fi promis în mod repetat lui Nasleu Ioan bani și un autovehicul BMW X1 pentru a interveni succesiv la prim-ministrul Guvernului României, la șeful Cancelariei acestuia și la președintele ANRP, asupra cărora Nasleu Ioan ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență și i-ar putea determina să urgenteze aprobarea unui dosar ANRP, privind acordarea ilegală a unor despăgubiri de 18.941.508 euro (pretențiile de despăgubiri în dosarul respectiv erau nefondate).
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, arată procurorii DNA.