Municipalitatea propune un nou acord cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru două investiții majore – Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare.
Finanțarea rambursabilă externă în valoare de până la 30 de milioane de euro va permite Primăriei să acopere din cheltuielile neeligibile și să mențină un ritm susținut pentru cele două investiții, în contextul unui număr mare de proiecte de anvergură, precum noul stadion, podul Solventul, podul Muncii, pasajul Polonă sau achiziția de noi mijloace de transport public.
Un proiect de hotărâre privind creditul BERD va fi supus aprobării în următoarea ședință a Consiliului Local.
Potrivit proiectului, contractarea finanțării rambursabile externe include o dobândă avantajoasă, care rezultă din suma ratei interbancare (Euribor) la șase luni plus o marjă de 1,15% pe an. Rambursarea sumei este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 15 ani.
Acordul municipalității cu BERD va acoperi cheltuieli pentru două investiții majore, pentru care Primăria Timișoara a câștigat și finanțare europeană: Regenerare Urbană zona Piața Traian (credit – 10 mil. euro; finanțare – 13 mil. euro) și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare Etapa III (credit – 20 mil. euro; finanțare – 50 mil. euro).
Primăria Timișoara a finalizat cu succes trei investiții pentru care a atras atât fonduri europene, cât și finanțare rambursabilă BERD: reabilitarea Căii Bogdăneștilor, achiziția a 23 de tramvaie și a 44 de autobuze electrice.
Raportat la limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii, prevăzută în legislație, municipalitatea are un grad redus, de doar 5,46%, estimat la finalul anului 2024.
PNL Timiș, prin vocea președintelui interimar, Marilen Pirtea, a anunțat, luni, că se opune dezvoltării Timișoarei –și nu susține modernizarea Pieței Traian și modernizarea sistemului de termoficare prin creditul de la BERD.
“PNL Timiș sprijină orice demers care vine în sprijinul cetățenilor Timișoarei. Dincolo de reformarea serviciilor de termoficare, în decembrie 2024 Primăria Municipiului Timișoara a accesat o finanțare de la Ministerul Energiei (prin PNRR), pentru proiectul de retehnologizare, etapa a III-a (în care se vor reabilita 13 km de rețea termică primară), proiect pe care PNL l-a susținut, prin ministerul pe care îl coordonează. În privința dezbaterii publice despre oportunitatea accesării unui credit de 30 de milioane de Euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare: xplicația necesității accesării creditului de 30 milioane Euro, pentru cheltuieli neeligibile aferente celor două obiective, Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare, nu arată o clarificare și justificare pertinentă pentru cofinanțările cheltuielilor neeligibile din aceste două proiecte invocate; în următorii 15 ani ar urma să fie plătite dobânzile aferente acestui credit, fără să știm cât este cuantumul dobânzilor totale, aceste dobânzi urmând să fie plătite de generațiile următoare, împovărând mai multe mandate ulterior. Rețeaua primară de termoficare este proprietatea municipalității, parte a domeniului public al Timișoarei, iar creditul invocat pentru o potențială cofinanțare a proiectului de reabilitare rețea nu are legătură cu Colterm, ci doar cu bugetul PMT, în privința cheltuielilor nerambursabile. Nimeni nu a precizat ce tip de cheltuieli nerambursabile sunt vizate și la ce valoare ajung acestea, totul rămâne în termeni neverificabili. Executivul USR intenționează să pună dobânzi (prin accesarea acestui credit BERD) pe finanțarea cheltuielilor nerambursabile, într-o cofinanțare locală pe care nu este în stare să o asigure, în proiectul de reabilitare a rețelelor de termoficare finanțat de Ministerul Energiei (prin PNRR). Mecanismul este identic și pentru proiectul de Regenerare Urbană zona Piața Traian, unde se urmărește tot creditarea nerambursabilelor. PNL se opune acestor supra-costuri cu dobânzile rezultate din accesarea unui nou credit. După ce Guvernul, prin Ministerul Energiei, a finanțat valoarea reabilitării rețelei primare de termoficare (etapa a III-a, 13 km de rețea termică primară), în pofida acestui suport substanțial, executivul primăriei intenționează să pună în sarcina viitorilor primari ai Timișoarei, din următorii 15 ani, costurile de dezvoltare ineficiente financiar ale acestei administrații“, a declarat Marilen Pirtea prin intermediul unei postări pe Facebook.