Peștera Comarnic din Caraș-Severin se redeschide turiștilor. Sâmbăta şi duminica se asigură ghid

Programul de vizitare al peșteri COMARNIC este în perioada mai – septembrie, iar în această perioadă în zilele de sâmbătă şi duminică se asigură ghid, arată Banatul Montan.

Grupul minim este de 5 persoane.

Programul de vizitare al peșterii COMARNIC.

– 10³º – 12³º

– 13ºº – 15ºº

– 15³º – 17³º

Persoana contact si rezervari:

– Ifca Nicolae telefon 0763276349

– Gheorghescu Marian 0766854704

Tarif de vizitare : 15 lei/adulţi şi 10 lei/copii, elevi, studenţi

Acces auto:

Din Resita, se parcurge drumul national 58  spre Anina, la kilometrul 9 este intersectia spre satul  Iabalcea, se face la stanga si se continua drumul pana in satul Iabalcea.

Se traverseaza satul si drumul continua pana la cantonul Padina Seaca.

In continuare drumul spre pestera se poate parcurge pe jos (aprox 45 min) sau cu o masina cu o garda la sol putin mai inalta.

Peştera Comarnic din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este un adevărat muzeu natural subteran în inima Munţilor Banatului. Situată în Cleanţu Putnata la altitudinea de 440 m, peştera are trei nivele: fosil, subfosil şi activ.

Ultimul este accesibil doar pe o porţiune mică, fiind străpuns de pârâul Ponicova. Prin formele sculptate în adâncuri – stalactite şi stalagmite, peștera este considerată una dintre cele mai frumoase peşteri din România, accesibilă turiştilor.

Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecută ca întindere de Peştera Buhui (6 547 m).

Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m), pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe coasta muntelui Naveşu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m). Diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m.

La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică ‘Exploratorii’ din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole