Pericol de inundații. Au fost depășite cotele de apărare pe două râuri din Banat

Ca urmare a ploilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se actualizează avertizarea hidrologică emisă de INHGA:

COD PORTOCALIU

În intervalul 26.12.2021 ora 12:00 – 27.12.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

• Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş),

• Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

COD GALBEN

 În intervalul 26.12.2021 ora 12:00 – 28.12.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

-Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţul Timiş),

-Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş),

-Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş-Severin),

-Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin).

Situația hidrologică actuală.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate precipitații abundente în județul Caraș-Severin, la stația hidrometrică (sh) Poiana Mărului, pe râul Șucu (bazinul Bistra) de 48,6 l/mp, la sh Dalboșeț (râul Nera) de 38,1 l/mp și la sh Voislova, pe râul Rusca  (bazin Bistra) de 35,1 l/mp.

Precipitații abundente au fost și în zona montană din județul Timiș: la sh Nădrag, pe râul Nădrag,  (bazinul Timiș) de 43,3 l/mp și la sh Luncani, pe râul Bega, de 34,7 l/mp.

În urma acestor ploi căzute, precum și a cedării apei din stratul de zăpadă, la orele 14.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare în bazinele hidrografice:

➡️Bistra-la sh Voislova (pe râul Rusca) avem Cota de Atenție depășită cu 34cm (CA+34 cm), la sh Poiana Mărului (pe râul Șucu), CA+6 cm, la sh Obreja (pe râul Bistra), Faza I +57 cm (ora 12.00)

➡️Sebeș-la sh Turnu Ruieni (pe râul Sebeș), CA+7 cm.

Pe cursurile de apă neîndiguite, vorbim de Cote de Apărare, respectiv: Cote de Atenție (CA), Cote de Inundație (CI) și Cote de Pericol (CP).

Pe cursurile de apă îndiguite, vorbim de Faze de Apărare, respectiv: Faza I (F I),  Faza II (F II)și Faza III (F III).

Specialiştii ABABanat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă  din întreg spaţiul hidrografic Banat.

⛔️Recomandăm populației să nu circule prin zonele aflate sub atenționare și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor, spun reprezentanții ABABanat.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole