Muzeul Naţional de Artă Timișoara marchează 150 de ani de patrimoniu artistic printr-un proiect de digitalizare

Muzeul Naţional de Artă (MNArT) din Timişoara marchează 150 de ani de la fondarea sa prin proiectul „MNART Access”, unul dintre cele 40 de proiecte-pilot selectate în cadrul programului european „Doors – Digital Incubator for Museums” organizat de Ars Electronica din Linz.

Astfel, se doreşte implementarea unui booster tehnologic care să faciliteze adaptarea muzeelor la provocările realităţii de astăzi şi să creeze noi modalităţi de accesare a patrimoniului prin angajarea audienţei la scară largă, transmite un comunicat al MNArT,.

„MNART Access” reprezintă, de asemenea, unul dintre pilonii principali ai planului de management dezvoltat la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, care include acţiuni precum Re-Connect Deco, Sigma Multisensory, Baroque Reloaded cu rol major în remodelarea colecţiilor prin digitalizare, dezvoltarea audienţei prin strategii participative şi integrarea patrimoniului în reţeaua muzeelor naţionale şi internaţionale.

Muzeul Naţional de Artă din Timişoara are originile în anul 1872, când a fost înfiinţată de colecţionarul Zsigmond Ormos, este cunoscut pentru preocuparea sa de a crea un întreg sistem al artei la Timişoara, a Societăţii pentru istorie, artă şi arheologie.

Departamentele de specialitate ale MNArT continuă această muncă prin abordări inovative ale patrimoniului, conform standardelor muzeale actuale. Echipa este formată din coordonator de proiect Aura Bălănescu (muzeograf), curator Andreea Foanene (muzeograf), conservator Nuţi Dinuţ, design grafic Andrada Pecican, pentru implementare tehnologică, Dan Şerban (muzeograf), pentru mediere culturală Mihaela Irimescu (educator muzeal), Izabela Andronache (muzeograf) şi muzeograful Alexandru Babuşceac.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole