Modernizarea drumului care leagă Lipova de Timiș a fost blocată 533 de zile de contestaţii şi procese

Modernizarea unui important drum judeţean, care leagă oraşul Lipova de judeţul Timiş, a fost blocată 533 de zile din cauza a cinci contestaţii depuse de firme participante la licitaţie şi patru plângeri la Curtea de Apel Timişoara, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, care a criticat legislaţia achiziţiilor publice.

Cionca a spus că „piedicile birocratice” au făcut ca semnarea contractului să aibă loc abia acum, deşi procedura de achiziţie a fost lansată în ianuarie 2020. În martie 2020 au fost deschise cele şase oferte depuse de companii, însă a urmat o serie de blocaje juridice care nu au permis semnarea contractului cu firma declarată câştigătoare.

„A intrat în joc tăvălugul birocratic românesc de care eu tot mă plâng de ani de zile şi, din păcate, lucrurile se schimbă foarte greu. Am avut parte de cinci contestaţii la Bucureşti şi patru plângeri la Curtea de Apel Timişoara, ceva fără precedent”, a spus preşedintele CJ Arad.

Cionca a declarat miercuri, la semnarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor, că „aceste piedici au întârziat proiectul cu 533 de zile”.

„Sigur, am avut un alt proiect întârziat şi cu 1.300 de zile. Pentru noi, o pierdere de timp. Chiar şi acum pe rolul instanţei la Curtea de Apel Timişoara mai există o plângere depusă de una dintre firme, dar pentru că Guvernul a dat Ordonanţa 3, care modifică mai multe legi – Legea 98 a achiziţiilor publice, Legea 99 a achiziţiilor sectoriale sau Legea 101 – ni s-a permis să semnăm contactul, să începem lucrarea. Profităm de modificarea legislaţiei şi semnăm contractul. Sigur, cu riscul că dacă cei care au făcut plângere la Curtea de Apel vor câştiga, va trebui să ii plătim şi pe ei. Dar sper să nu se întâmple, pentru că deja avem mai multe acţiuni pe care le-au pierdut şi cred că aici este deja un abuz”, a spus Iustin Cionca.

El a criticat faptul că „a fost nevoie de cinci ani de zile pentru modificarea unor legi proaste care blocau lucrări în toată ţara” şi a spus că modificările aduse zilele trecute prin Ordonanţa 3 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice nu sunt perfecte, pentru că unele cereri ale autorităţilor locale nu au fost incluse.

În urma semnării contractului, proiectul tehnic pentru modernizarea drumului Lipova – Şiştarovăţ – Cuveşdia – limită judeţ Timiş trebuie finalizat în trei luni, iar apoi execuţia lucrărilor trebuie finalizată în 23 de luni.

Drumul, cu o lungime de 26 kilometri, va avea o lăţime de opt metri, staţii noi de autobuz pe tot traseul şi aproximativ 100 de podeţe refăcute.

Investiţia totală în acest proiect este de 37 milioane de lei plus TVA.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole