Medicul timișorean Dorel Săndesc: dacă nu fac prevenție, automat voi avea pacienți bolnavi și consultațiile se vor înmulți

Medicul timișorean Dorel Săndesc a acordat un scurt interviu pentru platforma Ro Vaccinare în care vorbește despre rolul prevenției în actul medical.

“Cel mai simplu mod de a recunoaște un medic dedicat pacienților față de unul care pune mai presus banul sau alte câștiguri personale sau profesionale în detrimentul sănătății este să îl întrebați de prevenție. Dacă auziți un medic că preferă să se construiască secții ATI fără număr, dar există o posibilitate de a nu se ajunge la boala gravă, fugiți de el mâncând pământul. Dacă vă spune ginecologul că este mai bine să faceți un examen Babeș Papa Nicolau în fiecare an (adică să vă găsească boala în fază incipientă), dar fără să vă spună că există un vaccin care vă va feri de boală (adică reduceți posibilitatea foarte mult de a ajunge la o infecție ce duce la cancer), fugiți de el mâncând pământul. Dacă vă spune pediatrul că este mai bine să nu faceți vaccinul rotaviral copilului vostru, fugiți de el mâncând pământul. Dacă vă spune pneumologul că nu este nevoie să faceți vaccinul pneumococic și dumneavoastră suferiți de astm sau BPOC, fugiți de el. Dacă medicul dumneavoastră de familie nu vă spune de beneficiile vaccinurilor (să aveți cunoștință de toate vaccinurile și ce pot ele preveni) și preferă să vă îmbolnăviți, schimbați-l în secunda 2.  Orice specialist trebuie să vă învețe să faceți prevenție, adică să nu ajungeți bolnavi ca apoi să dăm tratamente nesfârșite. Dacă eu fac prevenție și am pacienți sănătoși, am x bani. Dacă nu fac prevenție, automat voi avea pacienți bolnavi și consultațiile se vor înmulți. Rolul medicului este să se implice și în educația oamenilor, nu doar de a trata boli.  Haideți să prevenim când putem. Din păcate avem mult prea multe boli ce nu le putem preveni.   Meditați, vă rog, la acest aspect”, spune dr. Dorel Săndesc.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole