La Timișoara se învață cum să fie construite case din pământ – se acordă și certificare europeană

La Universitatea de Vest din Timișoara s-a desfășurat prima certificare europeană din România în construirea cu pământ.

În Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara, a avut loc astăzi prima certificare europeană din România în domeniul construirii cu pământ, în Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET/SECEFP).

Modulele ECVET de dobândire a competențelor în construirea cu pământ – sub egida Catedrei UNESCO „Arhitectură de pământ, culturi constructive și dezvoltare sustenabilă” – sunt concepute pentru a fi utilizate în întreaga lume într-o gamă largă de medii economice, geografice, culturale și de învățare diferite. Atât conținutul materialului educativ cât și gama largă de competențe dobândite de cei formați permit adaptarea cursurilor de formare de la nivelul de începători la cel de profesioniști sau specialiști.

Cursul susținut astăzi la UVT a fost coordonat de Alina Negru, doctorandă în cadrul UVT și membră a RHeA, și s-a adresat celor care dețin o cunoaștere de bază și la nivel de începător a materialului constructiv și decorativ pământ. Participanții fac parte din inițiativa culturală Despre pământ, ca reprezentanți ai unor colaboratori constanți ai Universității de Vest din Timișoara, precum Recult, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Studio Peisaj.

Această formare profesională este posibilă datorită rețelei europene Learn·Earth (Formare·Pământ), precum și asociațiilor Terrapia, Hlina (Sdružení hliněného stavitelství) și Earth&Crafts, care activează în mediul european al reabilitării patrimoniului din pământ.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Tradițiile sunt foarte îndrăgite aici, în Banat. Printre acestea se află tehnicile de construire a caselor din pământ. Sunt binevenite și campaniile de conștientizare, care includ documentarea, practicarea și transmiterea unor tehnici constructive locale cu pământ, pe cale de dispariție, pentru ca beneficiarii să fie pregătiți să își întrețină casele din pământ. Suntem onorați să anunțăm că Universitatea de Vest din Timișoara a adus prima certificare de acest tip în România, prin Modulele ECVET de dobândire a competențelor în construirea cu pământ.”

Recomandările noastre

Cele mai citite articole