Județul Timiș ar putea avea o rețea de piste de biciclete abia peste 10 ani. Este concluzia unei consultări publice

Consiliul Județean Timiș și-a propus ca în perioada următoare să dezvolte o rețea județeană de piste de biciclete.

În acest sens, un prim pas este realizarea unei strategii județene. Până la realizarea ei, un alt pas a fost făcut cu o consultare publică. 

“Proiectarea infrastructurii pentru biciclete asumată de Consiliul Județean Timiș are ca scop atât creșterea numărului timișenilor care utilizează în deplasările lor zilnice bicicleta, dar și de a spori siguranța bicicliștilor în trafic”, a declara vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș în cadrul dezbaterii.

“În acest sens ne-am propus să realizăm o rețea județeană de piste pentru biciclete care să conecteze rețelele locale existente/planificate, destinațiile turistice importante, dar și gările pentru o conectare ușoară cu sistemul regional de transport public”, a mai adăugat Cristian Moș, care a spus că vor trebui înglobate în cadrul rețelei județene și traseele europene.

Un proiect pe 8-10 ani

Reprezentanții CJ Timiș au spus că în mod realist despre o rețea construită nu se va putea vorbi mai repede la 8-10 ani, având în vedere complexitatea proiectului și posibilitățile financiare ale instituției.

Participanții la dezbatere, puțini la număr, au ridicat probleme patrimoniale care pot apărea, nevoia de a conecta diversele inițiative ale primăriilor și au subliniat necesitate folosirii unor date concrete în elaborarea strategiei.

Participant la consultare, dar mai mult ca gură-cască, președintele CJ Timiș, Alin Nica, a pedalat în gol aproape o oră, dar a apucat să spună că o rețea de piste poate ajuta dezvoltarea economică a unor zone, dând exemplu zona Livada din Sânmihaiu Român.

Ce nu s-a spus la consultarea publică

Ceea ce au omis să spună autoritățile județene este costul unui asemenea proiect mamut.

Buletin de Timișoara a consultat mai mulți specialiști în drumuri pentru a afla cât ar putea costa un kilometru de pistă de biciclete asfaltată.

Pentru a spulbera orice iluzii că în județul Timiș va exista o rețea de piste de biciclete asfaltată vă prezentăm mai jos calculele economice, care spun că: pista de biciclete de 2 m lățime/1 km de pe DJ 609D Aeroport, aflată în construcție, costă 180.000 lei cu TVA, cea de pe DJ 592 de la Moșnița Nouă, aflată și ea în construcție, fiind parte a proiectului de extindere a drumului la patru benzi, costă 300.000 lei cu TVA, iar cea la DJ 691, drumul spre autostradă prin Dumbrăvița, costă 350.000 de lei cu TVA.

Următoarea etapă anunțată va fi consultarea reprezentanților din turism și ai platformelor industriale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole