Haos pe piaţa gazului: facturile ar putea creşte şi cu 80%. „În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat mecanismul perfect de scumpire“

Cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena, acolo unde jocurile sunt făcute de Gazprom, fără stabilirea unui mecanism clar de pro­tec­ţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de circa 80%, scrie mediafax.

În această furtună, producţia internă continuă să scadă, consumul având o revenire peste aşteptări, lucru care nu dă timp pentru umplerea depozitelor pentru iarnă.

„Noi în loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire“, spun oamenii din piaţă, citați de mediafax.

Calculele ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE arată o situaţie alarmantă pe piaţa gazelor.

Astfel, în primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tranzitul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a scăzut.

Pe pieţele internaţionale, preţul a explodat. De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pe gaze pe bursa de la Viena, CEGH, pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole