Garda Forestieră: compensații de peste 11.000.000 de lei pentru proprietarii care nu pot recolta masă lemnoasă

În perioada iunie-septembrie 2022, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara au realizat acțiuni de control pentru respectarea regimului silvic în fondul forestier național.

S-a acordat o atenție deosebită parchetelor aflate în exploatare, a circulației materialului lemnos, urmăririi gestionare a masei lemnoase și modului în care sunt înregistrate și urmărite stocurile agenților economici care desfășoară activități de exploatare și/sau prelucrare.

Aceste acțiuni s-au desfășurat pe raza județelor Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

În urma acestor verificări au rezultat următoarele:

– 139 sancțiuni contravenționale cu valoare totala de 377.000 lei.

– a fost confiscat un volum total de 184 mc material lemnos cu valoare de peste 45.423 lei.

Au fost efectuate verificări în echipe mixte unde au participat și reprezentanții inspectoratelor județene de poliție, fiind aplicate un număr de 18 sancțiuni contravenționale cu o valoare de 99.000 lei iar ca măsură complementară s-a confiscat total volumul de 804 mc cu o valoare de peste 189.278 lei. Au fost verificați gestionarii fondurilor cinegetice, iar pentru nerespectarea legislației în domeniul cinegetic, au fost aplicate un număr de 22 amenzi contravenționale“, se arată într-un comunicat de presă.

Garda Forestieră a identificat superfețe de fond forestier pentru care nu este asigurată paza.

Astfel împreună cu ocoalele silvice nominalizate, au fost preluate în vederea asigurării pazei 1.142 ha de pădure. Prin Garda Forestieră Timișoara, a fost plătită suma de 11.308.971 lei reprezentând decontarea serviciilor de pază a pădurii și compensații pentru proprietarii de fond forestier care nu pot recolta masă lemnoasă datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamentele silvice. Totodată, începând cu toamna acestui an, prin Garda Forestieră Timișoara se va derula un program de împădurire finanțat prin PNRR. În acest sens, am desfășurat întâlniri cu autoritățile locale, în vederea identificării potențialelor terenuri pentru împădurire. La momentul actual ghidul solicitantului fiind în dezbatere publică“, mai precizează sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole