FOTO/VIDEO. Timiș: Magazinele marilor lanțuri comerciale, controlate de protecția consumatorului. În toate au fost găsite nereguli

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a extins verificările în marile rețele de retail, la nivelul întregii țări.

Seria de controale la magazinele marilor lanțuri comerciale, face parte dintr-o tematică de control națională, inițiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu, și coordonată de directorul general, Paul Anghel, și are în vedere o abordare unitară, la nivel național, a modului de a verifica felul în care sunt respectate prevederile legii în domeniul protecției consumatorilor de către operatorii economici care li se adresează, pe piață.

“Verificările la marile magazine vor continua, până când nu vor mai fi înregistrate nereguli. Astfel, în ultimele două zile, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a verificat, la nivelul județului, mai multe unități aparținând lanțurilor de magazine: Mega Image, Penny, Profi și Carrefour, în toate fiind găsite nereguli. În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare totală de 100.000 lei și măsuri complementare, oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe, a fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 1 magazin. Dintre cele mai frecvente abateri constatate de către echipele de control, menționăm: comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate, comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj), comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele, vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă), utilizarea unor spații de depozitare neigienizate, comercializarea unor mărțișoare din argint, fără a deține autorizație pentru comerțul obiectelor din metale prețioase, comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat, a declarat“, prin intermediul unui comunicat de presă, comisarul șef adjunct al CJPC Timiș, Alin Mihai Gubandru.

https://youtu.be/5Xnyhn7HuPE

Săptămâna trecută, inspectorii ANPC din București au verificat mai multe magazine Profi din vechiul format, identificând și sancționând o serie de probleme care au fost ulterior remediate de urgență.

”În urma acestui control, a avut loc o întâlnire între conducerile Profi și ANPC în care s-au identificat aspectele care trebuie îmbunătățite în activitatea magazinelor. În concluzie, ne-am asumat că prioritară este sănătatea consumatorului și dreptul acestuia la un comerț civilizat, urmând ca toate constatările făcute de comisarii ANPC să devină o prioritate la nivelul întregii rețele, motiv pentru care, încă de la declanșarea acțiunii am demarat o reevaluarea a procesului de curățenie conform unui calendar bine stabilit,” a declarat Călin Cosinaș, Directorul general adjunct Profi.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole