FOTO. Depozitul de cereale din Giera prinde viață. Porticul a fost pus în siguranță

Porticul, elementul definitoriu al Depozitului de cereale, a fost pus în siguranță.

Șarpanta acestuia a fost restaurată integral, folosind tehnici și materiale cât mai apropiate de imaginea originală și de principiile restaurării.

“Când am ajuns prima dată la acest monument, porticul acestuia se afla în stare de precolaps, fiind vizibile avarierile grave produse la nivelul învelitorii și încercarea comunității de a acoperi găurile cauzate de prăbușirea acesteia. Intervenția a constat în înlocuirea elementelor structurale grav afectate și completarea elementelor degradate, care au mai putut fi salvate prin chertări. Elementele cele mai importante care au trebuit stabilizate și completate cu elemente noi prin chertări au fost cosoroabele principale, încastrate în zid, care mențineau întreaga cornișă pe poziție. Elementele puteau oricând să cedeze, astfel ducând la colapsul întregii cornișe și distrugând porticul“, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Materialul folosit pentru învelitoare este varianta contemporană a azbocimentului, plăci de fibrociment pe care le-am achiziționat cu ajutorul donaților voastre.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole