Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a murit – avea 86 de ani și suferea de leucemie şi a dezvoltat recent o infecţie la plămâni

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, un om de afaceri miliardar care a condus Italia timp de nouă ani şi a creat cea mai mare companie media din ţară înainte de a transforma peisajul politic, a murit luni, potrivit anturajului său şi unor surse citate de Reuters şi France Presse.

Berlusconi, care avea 86 de ani, suferea de leucemie „de ceva vreme” şi a dezvoltat recent o infecţie la plămâni.

Partidul Forza Italia al lui Berlusconi face parte din coaliţia de dreapta a prim-ministrului Giorgia Meloni şi, deşi el însuşi nu a avut un rol în guvern, moartea sa este posibil să destabilizeze politica italiană în următoarele luni, notează Reuters.

Supranumit „nemuritorul” pentru longevitatea sa în politică, senatorul şi omul de afaceri, care a marcat profund peisajul politic al ţării sale, a fost din nou internat vineri la spitalul San Raffaele din Milano, unde a fost spitalizat de mai multe ori, aminteşte AFP.

Il Cavaliere, cum era supranumit în Italia, a fost un om de afaceri înainte să fie şeful al trei guverne, timp de nouă ani, un record.

Născut în 1936 la Milano, el a înfiinţat grupul de presă Mediaset, al cărui acţionar principal era.

Silvio Berlusconi a dominat politica italiană, împreună cu partidul săi, Forza Italia (FI, dreapta).

În pofida multor scandaluri, de la ”Rubygate” şi ”Bunga Bunga” şi până la condamnarea sa cu privire la fraudă fiscală în dosarul Mediaset, prin care i s-a interzis să deţină funcţii publice, anulată câţiva ani mai târziu, el şi-a păstrat influenţa şi capacitatea de a reveni.

Silvio Berlusconi, un susţinător al actualei şefe a Guvernului, Giorgia Meloni, care a ajuns la putere în octombrie 2022, a cărui ministru al Tineretului a fost în 2008, s-a dovedit un susţinător un pic jenant.

El a fost criticat din cauza poziţiei sale faţă de Războiul rus din Ucraina, prin care susţinea că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se face vinovat de tensiunile cu Rusia.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole