Foame de bani. Primăria Timișoara ia un credit de 20 de milioane de euro, după ce a propus și mărirea impozitelor pentru populație

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, că a discutat cu reprezentanţi ai Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru contractarea unui credit de 20.000.000 de euro, pentru cofinanţarea unor proiecte de mobilitate durabilă.

Primăria Timişoara a obţinut fonduri europene pentru achiziţionarea a 21 de tramvaie noi fabricate în Turcia şi aşteaptă bani europeni şi pentru proiectul de extindere şi modernizare a Căii Bogdăneştilor, pentru care trebuie să asigure cofinanţarea.

„În ultimele luni am avut mai multe discuţii şi negocieri cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi am ajuns la un acord principal cu ei pentru un credit de 20.000.000 de euro, care să cofinanţeze proiectele noastre de (cumpărare de, n.r.) tramvaie şi pe Calea Bogdăneştilor. Rambursarea se va face în 15 ani, la o dobândă de 1,15%. Este o dobândă incredibil de mică. Sunt bani pe care putem să-i luăm foarte ieftin. Primii trei ani sunt perioadă de graţie. Este un credit de investiţii, pentru creşterea calităţii serviciilor şi transportului în comun în Timişoara. Creditele luate pentru cofinanţare (a proiectelor europene, n.r.) le putem accesa mult mai simplu”, a declarat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Edilul a subliniat că Timişoara are un grad de îndatorare destul de scăzut, ceea ce ne împovărează este „pseudo-datoria” de la Colterm.

Dominic Fritz a adăugat că municipalitatea va beneficia şi de o asistenţă tehnică pentru restructurarea traseelor de transport public, a Societăţii de Transport Public Timişoara, dar şi pentru actualizarea planului de mobilitate durabilă.

Intenţia lui Fritz de angajare a creditului de 20.000.000 de euro trebuie să fie aprobată de aleşii locali.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole