Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara: factura lunii aprilie cuprinde întreaga cantitate de energie furnizată

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara este contactată de tot mai mulţi proprietari de apartamente şi de administratori ai asociaţiilor care se întreabă de ce cheltuielile de întreţinere pe luna aprilie sunt mult mai mari decât în luna martie, în condiţiile în care în aprilie temperatura exterioară a fost mult mai mare, iar încălzirea s-a oprit înainte de 30 aprilie, se arată într-un comunicat de presă.

“Pentru a diminua  aceste solicitări care nu sunt adresate doar la FALT cât şi la alte autorităţi, FALT face următoarele precizări:

1. Factura lunii aprilie cuprinde întreaga cantitate de energie furnizată şi nu doar 60%, cum se întâmpla la facturile lunilor ianuarie, februarie şi martie.

2. TVA aplicat pentru prestarea serviciului de încălzire şi apă caldă, adică la energia termică începând cu luna aprilie este de 19%

3. TVA aplicat facturilor din ianuarie, februarie, martie a fost de 5%

4. Modificarea TVA s-a făcut prin OUG 30/2021, contrar Legii energiei adoptată în anul 2020, care la art. 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, după litera k) se introduce o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins: ” l) energia termică destinată populaţiei.”  

5. Această modificare s-a făcut la propunerea unui membru marcant al unui partid politic,probabil fără a şti că reducerea TVA era deja adoptată de legea energiei, Legea 196/2021 care prevede reducerea TVA începând cu 13 ianuarie 2022.

6. În prezent OUG 130/2021 este în dezbatere la Camera Deputaţilor, cameră decizională şi există posibilitatea de anulare a nedreptăţii făcute de OUG 130/2021. Din acest motiv FALT solicită domnilor deputaţi de Timiş să facă amendamentul necesar pentru revenirea TVA la 5%, aşa cum era în Legea energiei.

Costurile cu energia termică din apa caldă şi încălzirea au cea mai mare pondere în lista de cheltuieli, mai ales că Gcal la Timişoara s-a scumpit şi a ajuns la 484 lei/Gcal, respectiv 416,24 lei Mwh.

Sperăm că dintre cei care decid vor sta şi la bloc cu alimentare în sistem centralizat şi vor face ceea ce aşteaptă cetăţenii Timişoarei“, arată sursa citată.

Traseu deviat pentru liniile 5a și 5b

Liniile 5a și 5b vor circula deviat, din cauza închiderii traficului rutier pe Calea Bogdăneștilor, pentru lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai și de modernizare a tramelor stradale. Mijloacele…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole