FABER se extinde cu un nou spațiu expozițional – o hală industrială reabilitată de 750 de mp

Anul 2023 începe cu vești excelente pentru comunitatea creativă din Timișoara.

AZUR, împreună cu centrul cultural independent FABER pornesc lucrările pentru reabilitarea și punerea în funcțiune a unui nou spațiu expozițional din perimetrul FABER-AZUR.

Lucrările de amenajare încep în februarie și vor fi finalizate în luna aprilie.

Extinderea spațiilor destinate comunității creative face parte din parteneriatul dintre FABER și AZUR, încheiat încă de anul trecut. Marc-Andre Fritsche, general manager AZUR SA, vede în această investiție “maniera prin care identitatea industrială, antreprenorial-creativă a Timișoarei devine tot mai mult parte din peisajul manifestărilor culturale contemporane din oraș. Recuperarea patrimoniului AZUR în acest scop reprezintă cel mai fericit scenariu existențial pentru noi, având în vedere că aici a început povestea noastră acum 179 de ani

Hala industrială de 750 m2 este principalul spațiu interior ce urmează să fie pregătit pentru manifestări culturale și nu numai.

Intervențiile propuse vor permite folosirea unui fost ”spațiu în așteptare” pentru expoziții și alte forme de manifestări culturale în contextul unui an în care comunitatea locală are nevoie de această infrastructură. Cele trei săli de expoziție vor fi disponibile începând cu luna mai, iar prima utilizare a spațiului va fi destinată Bienalei Art Encounters. Expoziția principală a programului Bright Cityscapes, realizat de FABER și Universitatea Politehnică Timișoara, va avea loc tot aici la finalul acestui an, în paralel cu Performing 89 – expoziția pregătită de Institutul Prezentului în contextul capitalei. Suntem extrem de norocoși și recunoscători să avem vecini care nu doar apreciază modul neconvențional în care am reinventat această bucată de patrimoniu industrial, ci care decid să și investească alături de noi în a susține creativii și operatorii culturali în, dar și dincolo de 2023” – spune Oana Simionescu, director executiv FABER.

FABER este un centru cultural independent, care a luat naștere în 2020, în urma reabilitării într-o formă contemporană a unei părți din incinta Fabricilor Unite de Ulei și Săpun de la 1844, cunoscute în istoria recentă ca Azur. Misiunea FABER este de a oferi talentelor creative ale Timișoarei spațiul și instrumentele necesare prin care acestea să contribuie la schimbări sociale și economice în oraș.

Cu o istorie începută în 1844, AZUR S.A. este producător de produse chimice și furnizor mondial de rășini, arome alimentare, fluide pentru prelucrarea metalelor, vopsele, produse de acoperire, compuși SMC/BMC și materiale compozite armate cu fibră de sticlă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole