Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că elevii din judeţ vor fi testaţi o singură dată în această săptămână, întrucât testele de salivă au fost primite în noaptea de luni spre marţi şi nu au mai putut fi distribuite părinţilor.
Până în acest moment, în judeţ au fost recepţionate 284.120 teste de salivă în trei tranşe, din care 67.200 au ajuns luni seara.
„Noi mai aveam o rezervă din primele două tranşe, rezervă de 40.000 de teste care au acoperit necesarul pentru Timişoara, distribuite vineri, astfel că luni acestea au putut fi aplicate. Timişoara a fost prioritară datorită mobilităţii urbane foarte mari şi nevoii de a monitoriza răspândirea virusului în comunitate. În această săptămână se aplică doar un test. Ne-am dori să testăm mai mult, cel puţin de două ori pe săptămână, dar regula de testare de luni şi joi a căzut, pentru că distribuţia testelor de salivă către judeţe este în zile diferite. Vom vedea cum vor decurge lucrurile pentru perioada următoare, în privinţa distribuirii testelor de salivă în judeţ. Inspectoratul Şcolar doar distribuie ceea ce primeşte”, a explicat Marin Popescu.
În primele două zile ale săptămânii, din testele de salivă aplicate (din stocul de rezervă) 12 au fost pozitive, din care şase au fost confirmate prin RT-PCR, cinci infirmate, iar pentru un caz se aşteaptă rezultatul.
De asemenea, luni au fost raportate 12 cazuri de elevi şi un cadru didactic pozitivi, dar care nu au făcut testul de salivă, ci RT-PCR, iar marţi au fost confirmaţi patru elevi, prin aceeaşi metodă.
În judeţ sunt 7.155 de elevi vaccinaţi şi 75% din personalul angajat în unităţile de învăţământ sunt imunizate.
„Miercuri, 193 de elevi sunt în izolare sau carantină, în urma pozitivării virusului SARS-CoV-2, dar niciun elev nu este spitalizat. De asemenea, avem 11 cadre didactice în izolare/carantină în urma pozitivării şi cinci cadre din rândul personalului nedidactic în izolare/carantină, în urma pozitivării”, a precizat Marin Popescu.
Activitate online se desfăşoară la trei grădiniţe din mediul rural unde incidenţa de infectare comunitară cu SARS-CoV-2 depăşeşte 3 la mia de locuitori, iar rata de vaccinare a personalului didactic este de sub 60%, precum şi la două licee tehnice din Timişoara, unde sunt deschise şantiere în incinta unităţilor de învăţământ.