Domul Romano-Catolic din Piața Unirii se redeschide publicului pe 22 aprilie – artiștii din regiune au realizat ilustrații originale cu edificiul

 Lucrările de reabilitare a Domului Catolic din Piața Unirii sunt la final.

Episcopia Romano-Catolică a anunțat data la care lăcașul de cult va fi deschis din nou pentru public.

Astfel, pe 22 aprilie, va fi organizat un oficial al evenimentului.

Totodată, joi, 20 aprilie, în Catedrala Romano-Catolică, din Piața Unirii nr. 12, începând cu ora 11:00, are loc o confiență de presă pentru prezentarea detaliilor legate de lucrările de restaurare care au fost efectuate în cadrul proiectului “Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.

De asemenea, Agenția de Dezvoltare Regională Vest, care a finanțat proiectul realizat prin fonduri europene a lansat un instrument interesant de promovare.

În anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, împreună cu Asociația Prin Banat, promovăm edificii de patrimoniu în a căror restaurare investim; și pe care vi le prezentăm sub forma unor ilustrații realizate de artiști din regiune. Astăzi, Domul Romano-Catolic din Timișoara, văzut de @Livia Coloji Cunoscută de locanici sub denumirea de „Dom”, Catedrala Romano-Catolică „Sf. Gheorghe” din Timișoara a fost construită în secolul al XVIII-lea, la inițiativa împăratului Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman, imediat după alungarea stăpânirii otomane din Banat“, arată ADR Vest.

Din cauza terenului mlăștinos, catedrala a fost construită pe piloni de lemn, iar cele două turnuri nu au fost proiectate foarte înalte, pentru ca, în vremuri de război, să nu devină prea ușor ținte pentru tunurile inamice. Turnurile găzduiesc astăzi șapte clopote, iar cel mai vechi datează încă din 1762.

Interesant este faptul că, între 1788 și 1790, în perioada războiului dintre Imperiul Habsburgic și cel Otoman, Domul a fost folosit ca depozit de sare.

După ce a trecut printr-un amplu proces de renovare, conservare și reabilitare, catedrala va fi redeschisă publicului larg sâmbătă, 22 aprilie, odată cu Sfânta Liturghie solemnă pontificală.

Proiectul, în valoare totală de 21,7 milioane lei (21,3 milioane lei – fonduri nerambursabile) este implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole