Dominic Fritz: Timișoara rămâne fără 150 de milioane de lei anul viitor – PSD și PNL rețin la București banii munciți de timișoreni

Timișoara va rămâne fără 150 de milioane de lei anul viitor.

Anunțatul a fost făcut de primarul Dominic Fritz, într-o declarație de presă.

Edilul a precizat că prin Legea Bugetului de Stat pe 2024 anumite venituri care se întorceau în bugetul local de la nivel național au fost scoase din redistribuire.

Legea Bugetului de Stat prevede o scădere semnificativă a banilor ce se reîntorc la bugetele primăriilor din toată țara. Noi am făcut un calcul că pentru Timișoara asta îndeamnă un minus în jur de 150 de milioane de lei. Vreau să spun foarte clar că aceștia sunt banii munciți de timișoreni și care sunt trimiși la București și din care se va întoarce o parte mult mai mică decât a fost cazul în trecut și asta înseamnă din nou că Bugetul de Stat se umflă pe spatele dezvoltării locale. Până acum din toate veniturile din pensii, dividende, dobânzi, și alte venituri, 63% se întorceau la bugetele locale, iar acum Guvernul a decis că veniturile din dobânzi, pensii și dividende va rămâne 100% la București și nimic nu se mai întoarce la primării și rămâne să primit doar 63% din impozitul pe venit. Asta înseamnă o scădere de aproape un sfert din veniturile noastre din acest impozit și înseamnă că din nou trimitem bani la București în loc să ne dezvoltăm aici la Timișoara. 150 de milioane de lei acesta este aprox. valoarea unei investiții mari cum este stadionul de pe Buziașului pe care începem să-l construim la anul deci este clar că ne lovește dur această schimbare și fac un apel absolut urgent la parlamentarii din Timiș, la partidele aflate la guvernare PSD și PNL să nu taie bugetele locale cu peste 10 miliarde de lei la nivel național. Nu știm ce se va întâmpla cu impozitarea celor din IT, dacă ne vin sau nu venituri, deoarece nu știm cum va reacționa piața, dar oricum care mai este logica acestor creșteri dacă se ia dintr-un buzunar și se pune în alt buzunar. Este evident că Guvernul nu are o idee clară cum să închidă bugetul anul acesta și de aceea taie banii primăriilor, orașelor, municipiilor și asta nu va ajuta cu siguranță dezvoltarea României“, a declarat Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole