Dominic Fritz: peste 50% dintre timișoreni sunt mulțumiți de curățenia stradală – 65,7% consideră că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, sunt fericiți cu orașul lor

Universitatea de Vest din Timișoara a prezentat rezultatele celui mai nou barometru al calității vieți pe care îl realizează periodic în parteneriat cu Primăria Timișoara.

Sondajul măsoară gradul de satisfacţie al timişorenilor privind infrastructura şi serviciile publice,  problemele de mediu, Programul Timişoara 2023, gradul de mulţumire privind cartierul în care locuiesc, dar şi date privind avantajele şi dezavantajele oraşului sau direcţia în care se îndreaptă Timişoara, România şi Europa.

Potrivit primarului Dominic Fritz, rezultatele arată că cel mai mare salt se înregistrează la gradul de mulțumire privind curățenia stradală: de la 26,8% mulțumiți în 2021, la 55,8% în prezent.

““Timișorenii sunt fericiți cu orașul lor și cu propria viață. 65,7% dintre timișoreni consideră că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună. Nu aceeași e părerea despre România: doar 36,7% dintre timișoreni cred că România se îndreaptă într-o direcție bună. Timișoara e un oraș în care se trăiește bine. 83,50% dintre timișoreni cred că este ușor să îţi găsesţi un loc de muncă, 89,80% sunt mulțumiți de serviciul pe care îl au și 92,80% sunt mulțumiți de locuinţa în care trăiesc. Cel mai mare salt se înregistrează la gradul de mulțumire privind curățenia stradală: de la 26,8% mulțumiți în 2021, la 55,8% în prezent, cifra actuală atingând cel mai ridicat grad de mulțumire din 2016 încoace. Traficul auto și locurile de parcare rămân principalele probleme, dar înregistrăm o ameliorare față de anul trecut. Mai avem mult de lucru, dar drumul e cel bun“, a declarat Dominic Fritz.

Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calităţii vieţii, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanţi despre opiniile timişorenilor în legătură cu evoluţia vieţii urbane. Evoluţia în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administraţie, cât şi pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenţia asupra faptului că nemulţumirile se menţin faţă de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulţi dintre indicatori cunosc evoluţii bune”, a declarat rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea.

Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere a utilizării maşinii personale de la 68% anul trecut la 56,5% în prezent şi o creştere atât a utilizării transportului public de la 31% la 47%, cât şi a bicicletei de la 15% la 21%. De remarcat că, cei care utilizează transportul public sunt mai mulţumiţi decât cei care nu îl folosesc: 66% din cei care folosesc transportul public se declară mulţumiţi, faţă 58,6% respondenţi cu părere bună din rândul celor care au declarat că nu utilizează transportul public.

Majoritatea datelor au fost culese în perioada premergătoare weekendului de Deschidere al Capitalei Culturale (17-19 februarie 2023), ceea ce explică faptul că circa jumătate din respondenţi nu au reuşit să participe la evenimentele din Capitală. Cu toate acestea, 80% din respondenţi au încredere că oferta culturală din Timişoara (concerte, spectacole, expoziţii) este una de calitate.

Datele au fost colectate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, pe un eşantion format din 2192 persoane intervievate faţă în faţă şi online cu  marjă de eroare ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timişoara în funcţie de densitatea populaţiei.

Echipa de cercetare de la UVT este formată din: coordonator proiect: conf. univ. dr.  Marius Matichescu, membrii echipei: lector univ. dr. Alexandru Drăgan, prof. univ. dr. Delia Vârgă,  conf. univ. dr. Daniel Lucheş, lector univ. dr. Silvia Fierăscu, conf. univ. dr. Claudiu Boţoc, asist. cercetare Adelina Tuţă, asist. cercetare Jessica Lozsa,   asist. cercetare Raluca Răducanu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole