Dominic Fritz: peste 1.3 milioane de oameni au participat la Timișoara 2023 – mă uit cu gratitudine la întreaga societate timișoreană

Primarul Dominic Fritz a declarat la finalul oficial al Capitalei Europene a Culturii că peste 1.3 milioane de oameni au participat la evenimentele organizate în cadrul Timișoara 2023.

Timișoara la nesfârșit a început. Mă uit la acest an mult prea scurt cu o gratitudine copleșitoare: gratitudine pentru mobilizarea și implicarea de care a dat dovadă întreaga societate timișoreană, mult dincolo de granițele culturii, mult dincolo de cele peste 2.000 de evenimente la care au participat peste 1,3 milioane de oameni. Gratitudine pentru atenția și iubirea pe care a primit-o Timișoara din România și Europa. Gratitudine pentru faptul că am redescoperit acele valori și viziuni care, cu toată diversitatea noastră istorică și individualitatea noastră modernă, ne leagă unii de ceilalți și care formează din noi, timișorenii, o comunitate. Azi nu este despre o recunoștință nostalgică, în care ne încălzim cu amintiri despre cât de frumos a fost. Azi este despre o recunoștință provocatoare, care ne face să spunem: Mulțumim, 2023, că ne-ai amintit de ce suntem în stare“, a spus Dominic Fritz.

La rândul său, Asociația Timișoara 2023, a arătat, într-un comunicat de presă, că peste 115.800 de timișoreni au participat la evenimentul de închidere a Capitalei Europene a Culturii, „Timișoara 2023 la nesfârșit”

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul care a marcat închiderea simbolică a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a adus împreună întreaga comunitate, într-o celebrare fără precedent a orașului. Peste 115.800 de spectatori au participat la cele peste 100 de evenimente organizate de joi, 7 decembrie și până duminică, 10 decembrie 2023, în Piața Unirii, Cinema Timiș, Cinema Victoria, MX – Muzeul „Corneliu Mikloși”, Palatul Culturii și alte zeci de locații din tot orașul. Punctul culminant al evenimentului: concertele în premieră cu Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și José González. Peste 60.000 de spectatori s-au bucurat de concertele din Piața Unirii în acest weekend.

„Conform raportărilor Jandarmeriei, s-a înregistrat un număr maxim de 15.000 de spectatori prezenți simultan în Piața Unirii vineri și 20.000 sâmbătă, rezultând un total de 35.000 de persoane, conform datelor furnizate de Jandarmerie. Având în vedere că aceste raportări se referă strict la numărul maxim de spectatori prezenți simultan în piață, estimăm că publicul total care a participat la concerte, incluzând schimbul de spectatori între artiști, a fost de aproximativ 60.000 de persoane pentru cele două zile, adică 25.000 vineri și 35.000 sâmbătă.” a declarat Codruța Vulcu, Coordonatoare evenimente mari, Timișoara 2023.”

Seara de vineri (8 decembrie) a început la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și a Operei Naționale Române Timișoara, cu Gala „Timișoara 2023 la nesfârșit” eveniment care a celebrat excelența culturală a anului 2023. La eveniment au participat oameni de cultură și personalități ale vieții publice timișorene, Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, Președintele Interimar al Camerei Deputaților, Victor Opaschi, Consilier de Stat – Cancelaria Primului-Ministru și 23 de ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice în România

În cadrul Galei Timișoara 2023, regizată de Bobi Pricop, au fost prezentate în premieră opt documentare video ce surprind într-un mod inedit povestea anului 2023, a oamenilor, locurilor și conexiunilor care au făcut din Timișoara 2023 un program de succes. Peste 120 de operatori culturali publici și privați, decidenți politici, oameni de cultură, lucrători în sectorul cultural etc. au fost intervievați Iustin Șurpănelu (director de imagine) și Christine Cizmaș (regizor secund). Toate aceste documentare vor fi publicate în această lună pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale Centrului de Proiecte Timișoara. Gala a fost transmisă în direct pe TVR Info, TVR Internațional, TVR Timișoara, TVR Cluj și pe paginile de Facebook Centrul de Proiecte Timișoara și Timișoara 2023.

Seminarul internațional „Vector TM. Cultura ca practică urbană” a înlesnit publicului întâlnirea cu 27 de vorbitori, specialiști în diverse domenii, din 7 țări europene. Timp de două zile (8 și 9 decembrie), la Cinema Victoria, au avut loc o serie de discuții despre condițiile în care practicile culturale pot transforma orașul și despre contribuția programelor de Capitală Europeană a Culturii de la Wroclaw, Maribor, Rijeka și Timișoara în acest sens.

Zona, unul dintre primele trei festivaluri de performance din România anilor ’90, a revenit, după 30 de ani de la prima întâlnire cu publicul, cu ediția-eveniment ZONA &, în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit”. ZONA & a adus publicului, la MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, o expoziție retrospectivă a Festivalului Zona și o serie amplă de întâlniri și performance-uri, de la Dan și Lia Perjovschi, la duo-ul QUARTO sau SERAFINE1369.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole