Dominic Fritz, la radioul public al Austriei: am prieteni care și-au anulat vacanța – sunt bănci austriece care și-au închis comentariile la postări

Dominic Fritz a intervenit în direct la postul public de radio al Austriei pe tema spațiului Schengen.

Primarul Timișoarei a declarat în cadrul interviului, pe care îl găsiți mai jos, că Guvernul austriac a făcut o greșeală imensă prin decizia de ieri.  

Reporter: Populația din România este cuprinsă de o enormă dezamăgire, dar mai ales de o mare furie, relatează primarul Timișoarei, al treilea oraș ca mărime al României.

Dominic Fritz: Furia este îndreptată împotriva Austriei, pentru că nimeni nu poate înțelege decizia arbitrară guvernului austriac deși România îndeplinește clar condițiile de aderare, lucru necontestat de nimeni. Guvernul austriac a împiedicat practic de unul singur accesul la Schengen.

Reporter: Această decizie este foarte personală pentru milioane de oameni din România, spune Dominic Fritz, care el însuși provine din Germania.

 Dominic Fritz: Să aștepți ore întregi la granița dintre România și Ungaria este percepută ca o umilință de către români. Eu când zbor și am escală în München, trebuie să stau la coadă pentru a-mi arăta buletinul când schimb avionul.

Reporter: Un sistem cu două clase în interiorul Uniunii Europene, denunță primarul. Decizia austriacă ar putea fi periculoasă pentru coeziunea întregii UE, avertizează Dominic Fritz, membru al unui tânăr partid liberal din România.

Dominic Fritz: Ai senzația că nu ești considerat cu adevărat cetățean european și că există europeni care, cu un veto, scos așa din buzunar, pot pur și simplu să blocheze viitorul altor europeni. De aceea, decizia guvernului federal austriac este un lucru foarte periculos din punct de vedere politic pe termen lung pentru Uniunea Europeană.

Reporter: Ca răspuns, circulă de ieri pe rețelele de socializare anunțuri de boicot împotriva companiilor, a băncilor austriece, dar și a vacanțelor în Austria. Primarul Timișoarei spune că este surprins de cât de puternică și serioasă este mișcarea de boicot, pentru că pare să funcționeze.

Dominic Fritz: Am prieteni pe feed-ul meu de Facebook și am văzut că unii chiar și-au anulat vacanța. Sunt bănci austriece care, după îndemnuri ca lumea să-și rezilieze conturile bancare, au fost nevoiți să-și închidă comentariile la postările de pe Facebook după ce au încercat să sublinieze că susțin totuși Europa.

Reporter: Guvernul austriac subestimează cât de mare este pierderea reputației Austriei în România și cât de virulente vor fi urmările politice și economice, a spus Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole